друкувати


Експерт: Будапештський меморандум 1994 року - не єдине зобов’язання Росії щодо безпеки України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-05 11:10:44

Росія має зобов’язання перед Україною щодо її безпеки не тільки відповідно Будапештського меморандуму 1994 року, але й згідно з великим договором між Україною та Росією 1997 року.

Про це заявив Президент Української асоціації міжнародного права Олександр Задорожній в ефірі програми "Національний інтерес" на телеканалі БТБ.

"Все цивілізоване людство на Раді безпеки ООН переконувало представника РФ Віталія Чуркіна, що вони неправі, їх відомості не відповідають дійсності, міжнародному праву, зобов’язанням. І його реакція - це як, знаєте, вся рота йшла не в ногу, а я один - в ногу. Такого не може бути! Росія давно стала членом світового співтовариства. Так само як і Україна пов’язана низкою міжнародних договорів. Вона є членом Ради Європи, взяла на себе зобов’язання і за Будапештським меморандумом, і за великим договором Україна - Росія 1997 року (Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією)".

Як зазначив юрист, в останньому документі йдеться про те, що будь-які конфліктні питання врегульовуються сторонами (Україна та Росія) завдяки механізмам двосторонньої співпраці, а також сторони категорично заперечують застосування сили.

"Можна лише в якійсь хибній, хворобливій уяві подумати, що це (події в Криму) не було застосуванням сили. І ті хлопці, які прийшли туди без будь-яких знаків відмінності, просто стали бандитами, хоча, звісно, виконували військовий наказ. І у нас є велика кількість свідчень, що є перевдягнені без знаків російські військові. А якщо ні, то як розцінювати наказ повернутись на місця дислокації? Для кого цей наказ?", - сказав Задорожній.