друкувати


Коломийська ОДПІ: Здійснювали незалежну професійну діяльність - подайте декларацію про доходи до 1 травня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-05 12:00:59

Така норма передбачена статтею 178 Податкового кодексу України.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, тобто до 1 травня року, що настає за звітним та зобов’язана самостійно до 1 серпня сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації.

Нагадаємо, що незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більше ніж чотирьох фізичних осіб.

Відповідно до пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, вважається самозайнятою особою за умови, що вона не є працівником в межах підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності.

Більш детальну інформацію щодо оподаткування доходів та подання декларації платники податку на доходи фізичних осіб можуть отримати звернувшись до Центру обслуговування платників Коломийської ОДПІ.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ