друкувати


Завдяки роботі будинку нічного перебування у Івано-Франківську люди не помирали через переохолодження

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-02-26 10:00:19

Хоча зима 2013-2014 рр. і виявилася напрочуд теплою, траплялися і морозні дні, а особливо ночі. В такий час дуже важливою є робота пунктів обігріву, які облаштовують у різних містах України.

У Івано-Франківську кожної зими останніх років, основним пунктом обігріву для населення стає будинок нічного перебування, який у осінньо-зимовий період переводять у цілодобовий режим роботи.

Будинок нічного перебування - це структура, передбачена у Івано-Франківську з метою соціального захисту людей, яким необхідна опіка. Людей, які не мають визначеного місця проживання і які потребують найелементарнішої допомоги.

"У осінньо-зимовий період найактуальнішим постає питання обігріву соціально незахищених людей. З метою недопущення переохолодження чи замерзання, при будинку нічного перебування Івано-Франківська створили пункт обігріву, у якому люди мають змогу приходити цілодобово, відігрітися, випити гарячого чаю. Тут до роботи залучені громадські організації, які допомагають волонтерською роботою, працюють соціальні патрулі, спільно із спеціалістами будинку нічного перебування та працівниками правоохоронних органів. Такі патрулі виявляють людей, які потребують допомоги, проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу, адже мешканцям міста необхідно постійно наголошувати про існування будинку нічного перебування", - розповідає директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська.

Вона наголошує, що чимало мешканців Івано-Франківська допомагають людям, які перебувають у будинку нічного перебування. Серед організацій, які постійно підтримують відвідувачів закладу, благодійна організація "Карітас", яка забезпечує людей гарячими обідами та теплим одягом, значну допомогу надають церкви міста, а пекарня "Плюс" кожного четверга привозить до закладу хліб.

Завдяки функціонуванню пункту обігріву у Івано-Франківську та роботі соціальних патрулів, багато людей було збережено взимку від переохолодження та замерзання.

"Івано-Франківськ у цьому році став містом без летальних випадків через переохолодження. Траплялися випадки госпіталізації громадян через незначні перемерзання, але це не та ситуація, коли все могло завершитися ампутацією кінцівок", - каже Олександра Заклинська.

Директор Департаменту соціальної політики повідомляє також, що у цілодобовому режимі пункт обігріву у Івано-Франківському будинку нічного перебування працюватиме до остаточного завершення холодів. Визначеного терміну тут немає. Допоки існує можливість виникнення мінусової температури повітря - пункт обігріву працюватиме цілодобово.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА