друкувати


У світі вшанували пам’ять Героїв Майдану

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-02-24 07:20:18

У світі пом’янули загиблих на Майдані. Акції підтримки українців та вшанування полеглих провели у багатьох країнах світу, повідомляє VIDIA.

Понад 100 українців на одному з центральних проспектів Барселони провели пікет представництва Єврокомісії та Європарламенту в Каталонії.

Вони виклали запалені свічки у формі хреста та числа жертв, мітинг розпочався з вшанування пам’яті загиблих героїв хвилиною мовчання. На події також були присутні представники місцевих ЗМІ.

 У Нью-Йорку поіменно й молитвою вшанували Героїв Майдану. Понад 900 мітингарів розтягнули 50-метровий синьо-жовтий прапор. Серед них були не тільки українці, а й росіяни, білоруси, грузини.

У Вашингтоні біля Білого Дому українці провели акцію "Тихий протест", на яку, як повідомили активісти, прийшла рекордна кількість мітингувальників за час усіх протестів під Білим Домом.

Увечері українці Вашингтону провели ще одну акцію - запалили десятки свічок біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Більше 400 людей зібралося на площі ООН у Сан-Франциско, де після вшанування пам’яті загиблих звернулися до уряду США із закликом допомогти Україні вийти з кризи.

Українці також зібралися у Чикаго, де вшанування загиблих висвітлили усі головні телеканали, деякі у прямому ефірі. Біля Генерального консульства України у Чикаго спорудили символічний меморіал з великим хрестом, символічним гробом та списком “Небесної сотні”.

Свічі пам’яті запалювали також і в інших містах США, зокрема у Портленді.

Понад 2000 людей провели демонстрацію у Лондоні перед офісом Прем’єр-міністра. Потім пройшли ходою до Англійського парламенту, де створили живий "ланцюг Свободи". Українці також відслужили панахиду за Героями Майдану, на яку прийшов Міністер юстиції Великобританії.

У Кракові на будинку Старого Театру пам’яті Героїв створили інсталяцію із картону у форму людських силуетів.

Кілька сотень людей зібралися у Римі, віддавши шану полеглим героям.

Понад 800 чоловік стали учасниками мітингу біля відомого туристичного в Лісабоні місця - Белень, де на виложеній з мармуру карті світу були запалені свічки у формі географічних обрисів України, а усі учасники акції стали на коліна. Подібні акції відбулись і у інших містах Потугалії, зокрема у Порту та Албуфейра.

У Берліні люди провели акцію пам’яті, лігши просто посеред площі міста та символічно вкрившись білими простирадлами.

У багатьох містах Чехії у неділю вшанували загиблих у Києві учасників Євромайдану, повідомляє "Радіо Свобода". На головній площі Праги відбулася демонстрація на підтримку українського народу в боротьбі за демократію. Пам’ять жертв трагічних подій в Україні сьогодні вшанували у храмі Святого Віта – головному католицькому храмі Чехії. Богослужби на честь загиблих українських героїв відбулись також у православних і греко-католицьких храмах Праги та інших чеських міст – у Брно, Оломоуці, Хомутові.

Понад тисяча українців та поляків вийшли на вулиці Варшави.

У Буенос-Айресі біля Посольства України у Аргентині українці провели мітинг, а увечері молебень за загиблими та поставили свічки навколо посольства.

Додамо, напередодні діаспору закликали вийти на Молитовний Майдан. Вшановували полеглих Героїв раніше, зокрема, у Гомелі, де міліція розігнала акцію. У Чикаго сотні людей молилися за загиблих на Майдані, а також у Софії. В Україні у ці дні оголошено жалобу за загиблими.