друкувати


На Прикарпатті за фактом створення незаконних воєнізованих формувань розпочато кримінальне провадження

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-02-13 10:15:51

Івано-Франківським окружним адміністративним судом за клопотаннями прокуратури зупинено дію 14 оскаржуваних рішень органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області щодо створення непередбачених законом формувань народної самооборони та затвердження їх статутів.

Нагадаємо, ряд органів місцевого самоврядування, в тому числі Івано-Франківська обласна рада, впродовж останніх тижнів січня 2014 року прийняли рішення про створення загонів народної самооборони, на які покладаються функції з охорони громадського порядку.

Вказані рішення суперечать вимогам Конституції України, Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону", "Про місцеве самоврядування в Україні" у зв’язку з чим суд уже скасував незаконні рішення Надвірнянської та Галицької районних рад.

Крім того, у соціальних мережах і засобах масової інформації розміщено повідомлення про уже створені загони самооборони із зазначенням контактних телефонів для запису у їх склад. Також, окремі політики та громадські активісти закликають і надалі створювати незаконні формування, які не передбачені ні Конституцією, ні жодним іншим законом України.

Таким чином, невстановлені особи, на території Івано-Франківської області створили непередбачені законами України воєнізовані формування.

З огляду на викладене, ГУ МВС України у Івано-Франківській області 11 лютого поточного року внесено до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих формувань або участь у їх діяльності). Процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою Івано-Франківської області.

Варто зазначити, що санкція цієї частини вказаної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Правоохоронні органи області дадуть принципову оцінку незаконним діям кожного учасника та організатора незаконного формування.

Джерело: Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області