друкувати


Чи вирощуватимуть прикарпатці цукрові буряки цього року?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-02-07 03:15:50

Питання роботи цукрового заводу не планували виносити на чергову сесію Городенківської районної ради. Але через наполягання громадськості, яка заповнила зал засідань, його таки включили до порядку денного.

Зважаючи на те, що торік єдине на Івано-Франківщині переробне підприємство так і не відкрило цукроварний сезон, селяни і влада вже нині турбуються, чи завод запрацює восени. А отже, чи сіяти цукрові буряки. На сесії голова Городенківської райдержадміністрації Василь Ємчук, який у 2010 на цій же посаді разом із громадськістю краю, аграріями, правоохоронцями та обласною владою відстоювали цукрозавод та не дали його порізати на металобрухт, розповів про ситуацію в галузі.

Отож, собівартість виробництва центнера солодкого піску, залежно від технології, сягає 700-800 гривень, в той же час, як ринкова ціна цукру - шістсот гривень. Як результат, в минулому році посіяно цукрових буряків на сорок відсотків менше, ніж у 2012 році. Торік Україна виробила 1200 мільйонів тонн цукру, тобто, на мільйон менше, ніж позаторік. Але, враховуючи те, що були перехідні запаси цього продукту, зараз у державі є два мільйони тонн цукру, тобто, потреби внутрішнього ринку цілком задовольняються.

"Наприкінці минулого року, коли постало питання підготовки площ під посів цукрових буряків, - зауважив Ємчук, який на той час обіймав посаду першого заступника директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА,- ми провели нараду за участю керівників бурякосіючих господарств області, начальників районних управлінь АПР та попередньо запросили телеграмою власників городенківського цукрозаводу. Одначе, не отримали ні відповіді від них, і ніхто не прибув особисто. Вже на посаді голови Городенківської РДА аналогічну нараду я ініціював у Городенці, на ній був присутній виконавчий директор цукроварні. Від імені сільгоспвиробників краю ми підготували звернення до власників підприємства з проханням пояснити перспективу заводу. І господарства, і окремі селяни мають намір і далі сіяти буряки, але хотілось би співпраці з переробниками."

Джерело: Газета "Репортер"