друкувати


Пам’ять віце-президента ЗУНРу Левка Бачинського вшанували на Городенківщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-01-23 10:30:25

У Серафинцях на Городенківщині вшанували пам’ять віце-президента ЗУНРу Левка Бачинського.

Квіти до погруддя відомого громадського діяча Галичини, посла Австрійського парламенту, уродженця Покуття поклали представники районної влади, виконкому сільської ради, громадськості району, вчителі, учні.

Минуло 95 років, але галичани не забувають тієї вікопомної дати, коли на велелюдному всеукраїнському вічі біля Святої Софії в Києві було урочисто проголошено Акт Злуки двох частин України – Західної і Східної. Одним з натхненників цього державного акту від Західноукраїнської Народної Республіки був Левко Бачинський.

Пройшло багато літ, але серафинчани гордяться своїм земляком. Нині у селі проживає велика родина Лева Бачинського. Як стверджує Дарія Рашковецька, її батько, старший син Омелян Шлемкевич, навчаючись у Відні, вступив у Січові Стрільці. А дід Микола Шлемкевич при великій допомозі свого близького родича Лева Бачинського організував велике товариство Січових Стрільців у Серафинцях, яке було створене раніше, ніж будь-які січі у Галичині. На підтвердження цьому є дуже багато старих світлин тих часів і спогадів старожилів.

Джерело: ОДТРК "Карпати"