друкувати


Пам’ятник "Рускій трійці" відкрили у Івано-Франківську (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-12-31 03:00:24

В Івано-Франківську урочисто відкрили пам’ятник "Руській трійці", галицькому літературному угрупованню 19 століття, засновниками якого були Маркіян Шашкевич, Яків Головацький, Іван Вагилевич.

Скульптуру, створену з ініціативи почесного громадянина обласного центру, кандидата історичних наук Івана Гавриліва, встановили у сквері поблизу національного медичного університету.

Автор пам’ятника - відомий на Прикарпатті скульптор Володимир Довбенюк. До створення композиції "Руській трійці" долучилися понад 20 тисяч краян, які зібрали 180 тис грн.

Особливу активність у добрій справі проявили освітяни, учнівські та студентські колективи.

"Представники "Руської трійці" - той паросток, який свідчить, що є люди з особливими яскравими якостями, які ведуть за собою інших, - зазначила на урочистостях заступник голови облдержадміністрації Зінаїда Болюк. - Кожен учень, який йтиме через цей сквер, згадає про те, що він вклав свою лепту в таку благородну справу".

Присутні на урочистостях представники влади, громадськості, науковці, краєзнавці, священики у своїх промовах наголошували: пам’ятник стане окрасою міста, нагадуванням кожному про нелегкі часи національного відродження Галичини.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації