друкувати


Грудневі пенсійні зміни у Коломиї та Коломийському районі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-12-27 03:00:48

З 1 грудня 2013 року управлінням Пенсійного фонду України в м.Коломиї та Коломийському районі проведено черговий перерахунок пенсій і надбавок, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Згідно з Законом України "Про державний бюджет України на 2013 рік" встановлено такий прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 894 грн., з 1 грудня - 949 грн.

37966 пенсіонерам проведено перерахунок пенсії, у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму. Додаткова потреба в коштах на виплату перерахованих пенсій становить 2038,27 тис грн. Середній розмір підвищення - 54 грн.

Перерахунок пенсій проведено шляхом перерахунку мінімальних розмірів пенсій, надбавок, додаткових пенсій, підвищень, компенсаційних виплат та визначення права на щомісячну державну адресну допомогу з урахуванням зафіксованої індексації.

Мінімальний розмір пенсії за віком, яка призначена до 01.10.2011, за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу, а мінімальний розмір пенсії за віком, яка призначена або перерахована з урахуванням стажу та заробітку після 01.10.2011 за наявності у чоловіків 35, а у жінок -30 років страхового стажу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та за кожний рік понад 25 років (призначених до 01.10.2011) або 35 років (призначених, перерахованих після 01.10.2011) для чоловіків та 20 (призначених до 01.10.2011) або 30 років ( призначених, перерахованих після 01.10.2011) для жінок розмір пенсії збільшується на 1 відсоток від розміру пенсії, яка обчислена відповідно до статті 27, але не більше 1 відсотка від прожиткового мінімуму.

Відповідно до змін до частини 3 статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" працюючим пенсіонерам розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28, не перераховується у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо розмір пенсійної виплати з урахуванням перерахованих надбавок, підвищень, додаткових пенсій, компенсаційних виплат, cум індексації, цільової грошової допомоги, інших доплат і без урахування пенсії за особливі заслуги, менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначено розмір щомісячної адресної допомоги в сумі, що не вистачає до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Виходячи із розміру прожиткового мінімуму проведено перерахунок надбавок, підвищень, додаткової пенсії, компенсаційних виплат, які передбачені Законом України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", "Про соціальний захист дітей війни, гарантій їх соціального захисту", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", "Про жертви нацистських переслідувань", "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", ”Про підвищення престижності шахтарської праці".

Джерело: НТК