друкувати


Загальноміське віче відбулося вчора у місті Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-12-02 09:00:02

1 грудня 2013 року біля п'яти тисяч коломиян зібралися на вічевому майдані, щоб сказати "НІ злочинній владі! НІ антинародному режиму! НІ антинародному Президенту України!".

Як вже було повідомлено на нашому офіційному сайті, вчора на площі Відродження відбулася тридцять четверта позачергова сесія Коломийської міської ради, рішення якої оприлюднено.

Коломия страйкує!

Депутати міської ради виїхали до Києва, де о 12.00 годині провели виїзну сесію. Разом з ними виїхало більше 300 коломиян, щоб підтримати "Євромайдан".

А в Коломиї о 14.00 год. зібралися жителі міста та навколишніх сіл, люди різних вікових груп. Всенародне віче відкрив за дорученням страйккому голова міськрайонного товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Василь Глаголюк. Благословили віче священики Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

Депутат міської ради, директор Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського Йосип Матковський ще раз оголосив рішення вчорашньої сесії.

До присутніх з промовою звернувся Владика Коломийсько-Косівської Єпархії УПЦ Юліан Гатала, який закликав до єдності у боротьбі з ненависним режимом громадян всіх націй і віросповідувань. Він порівняв події нинішні з подіями 1995 року, коли відбувся похорон митрополита Володимира. Тоді пролилася кров і тепер вона пролилась. В єдиній молитві попросили Божої допомоги українському народові у своїй боротьбі за незалежність.

До слова був запрошений колишній міський голова Ігор Довганюк, який назвав дії Януковича і Азарова злочинними, за них вони повинні відповідати перед судом.

Почергово на вічі виступали люди різних професій, різних партій, студенти, очевидці подій на “Євромайдані”. Всі вони засудили дії влади та ті безчинства, які відбулися в ніч з п'ятниці на суботу 30 листопада у Києві.

Як у бою під Крутами, учасниками і першими потерпілими стала молодь і студенти.

Майже кожен виступ завершувався єдиним гаслом: ” Ганьба Президенту! Банду геть!”. Всі люди були в єдиному пориві щодо зміни зрадницького ненависного режиму, навіть якщо це потрібно буде силовим методом.

Голова ГО КУІ Ольга Руданець зі сльозами на очах повідомила, що її троє дітей знаходяться в Києві на майдані і закликала матерів всієї України здійснити “МАРШ МАТЕРІВ”.

Волонтери збирали кошти на допомогу тим, хто виїжджає в Київ, на службі 1505 Коломийської міської ради йде постійний запис бажаючих їхати в столицю. Люди постійно приносять теплі речі, продукти харчування, гроші тощо.

На завершення головуючий віча зачитав "Звернення Коломийського страйкового комітету до громади міста". Ось його повний текст.

 

"Звернення Коломийського страйкового комітету до громади міста"

 

Шановна громадо міста Коломиї!

 

30 листопада 2013року в Україні відбувся антиконституційний переворот. Президент та Уряд України своїми злочинними діями поставили себе поза законом. Влада оголосила війну Українському Народові. Правоохоронні органи грубо порушили статтю 39 Конституції України та вчинили криваву розправу на Євромайдані в Києві із застосуванням брутальної фізичної сили проти мирного зібрання громадян України стати в обороні своїх невід'ємних прав і свобод та вчинити всенародний спротив свавіллю і безчинству влади.

Загальноміський страйковий комітет рекомендує з 2 грудня 2013 року створити страйкові комітети, осередки страйккому на підприємствах підприємствах всіх форм власності, в установах, закладах освіти та культури для координації дій, розпочати активні акції протесту, роз'яснювальну роботу в колективах стосовно ворожих і злочинних дій нинішньої влади, позбутись портретів із зображенням Віктора Януковича.

Підтримати ініціативу громади міста Калуша та оголосити Коломию вільним містом від Януковича.

Усвідомлюючи відповідальність за долю України, звертаємось до мешканців Коломиї, усіх підприємств та установ усіх форм власності із закликом залишити свої робочі місця 2 грудня з 14.00 до 15.00 години та прийти на площу перед Ратушею для участі у загальноміському попереджувальному страйку.

Джерело: Коломийський МВК