друкувати


Впорядкують поховання хорватських військових на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-11-22 12:00:37

В області перебуває делегація з Хорватії, представники якої вивчають можливості для впорядкування поховань хорватських військових, загиблих під час Першої світової війни на території Прикарпаття, зокрема, у селі Глибівка Богородчанського району.

"Ми приїхали вдруге, щоб конкретно домовитися про те, як будемо облаштовувати поховання, - зазначив представник адміністрації міста Загреба, екс-міністр Міністерства учасників визвольної війни в Хорватії Івица Панчич. - Роботу плануємо розпочати навесні з тим, щоб вже восени сюди прибули представники наших урядових структур для відкриття місця поховання".

За словами Івици Панчича, завдяки мешканцям Глибівки вдалося зберегти у хорошому стані пам’ятник військовим з Хорватії, встановлений у селі в 1917 році, дерев’яну арку, гробки. Як зазначалося, все це з часом одним з найвідоміших архітекторів Хорватії, який також приїхав на Прикарпаття, буде об’єднано в цілісну композицію. Представники іноземної делегації сподіваються, що місце поховання у Глибівці може стати найбільш значимим у період проведення заходів з нагоди 100-річчя Першої світової війни.

"У зв’язку з відзначенням століття початку Першої світової війни роботи з облаштування поховань в області активізуються, - наголосив, зустрічаючись з представниками хорватської делегації, директор департаменту економіки - заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич. - Є передумови для того, щоб місце поховання хорватських вояків увійшло до переліку пам’яток історії".

Ігор Зварич запропонував запровадити в області туристичний маршрут і науковий семінар "Маловідомі сторінки світових воєн на Прикарпатті"».

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації