друкувати


Осінній бал для людей з обмеженими фізичними можливостями

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-11-22 10:00:14

У неділю, 24 листопада о 17-30 в холі Прикарпатського університету з вул. Шевченка відбудеться уже традиційний "Мальтійський приятельський бал для людей з обмеженими фізичними можливості". Організатор дійства - благодійна організація Мальтійська Служба Допомоги.

На захід прибудуть більше півсотні пар. Як і годиться, пані та панни одягнені у святкові сукні, кавалери у костюмах при краватці чи метелику, однак особливістю цього балу є те, що учасники - молоді хлопці і дівчата на інвалідних візках.

Ніжний вальс, запальний рок-н-рол, чуттєва полька і навіть український народний танець, будь-які танцювальні рухи - усе підвладне людям, які в силу тих чи інших причин опинилися в інвалідному візку. Що головне для танцюриста? Вправність ніг? А от і ні. В будь-якому танці головне – душа і почуття, які вкладені у кожний рух. І найкращим доказом того, що танцюють не ногами, а душею, є танці на інвалідних візках. Хтось може запитати: ну як можна танцювати сидячи? Як при цьому відобразити ритм та експресію - те, що перетворює танець на мистецтво? Але досить на власні очі побачити як танцюють люди на інвалідних візках, і все стає зрозумілим. І це чудово, коли людина, незважаючи на обмежені рухові можливості, намагається жити повноцінним різностороннім життям. Люди з обмеженими фізичними можливостями підтверджують свою волю до життя кожного дня: вони здобувають освіту, працюють, створюють сім'ї, подорожують, беруть участь прощах і таборах, сплавляються по Дністру, займаються спортом, зростають духовно і культурно...

"Це неймовірні, люди у яких нам є чому повчитися", - розповідають організатори. "Бал для них - справжня подія. Дехто з дівчат вперше одягне бальну сукню! Адже досі вони не те, що могли мріяти про якесь світське життя, але і не могли дозволити собі елементарне у повсякденному житті – потрапити до будь-якої установи. В Івано-Франківську та й в Україні часто відбуваються різноманітні бали, і не раз запитуєш себе чому не запрошують до участі в них людей з обмеженими фізичними можливостями? І проблема не тільки в архітектурних бар'єрах чи відсутності пандусів, проблема в бар'єрності сердець і суспільної свідомості. Відомо, як у нашому суспільстві дбають про людей з обмеженими можливостями і як "забезпечуються" їхні права і свобода, соціально-психологічна, медична чи юридична допомога".

Відкриває бал традиційний вальс. У програмі балу полонез, полька, танго, рок-н-рол і навіть народні танці! Танцюватимуть до пізнього вечора. Звучатимуть відомі мелодії, включаючи вальси Штрауса, музику класиків - Моцарта, Бетховена, Гайдна, Шостаковича та інших. Однак усі чекають найголовнішого танцю, яким безумовно є знаменитий віденський вальс. Під час дійства оберуть Короля та Королеву балу, без яких, як відомо, не проходить жодний бал.

Люди з обмеженими можливостями щоденно доводять, що насправді нічим не відрізняються від інших. Їхні можливості вражають, а сила духу викликає захоплення. Вони вже вкотре демонструють, що танцювати так, щоб перехоплювало подих, можна навіть на інвалідних візках!