друкувати


Власний кордон перетину матиме Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-11-21 11:00:15

Місцева влада досить довго опрацьовує питання про будівництво дороги і відкриття переходу на державному Румунському кордоні.

Як зазначив заступник голови ОДА Василь Плавюк, до 2010 року було проведено ряд заходів та підписано декілька меморандумів про співпрацю повіту Марамуреш і Прикарпаттям.

До того ж договір про відкриття міжнародного пункту пропуску через румунсько-український державний кордон має бути підписаний не пізніше 2014 року.

"За ці роки ми провели ряд конференцій, засідань було підписано декілька угод, центральних органів виконавчої влади за участі комітету інвестицій України. Ми виграли Європейський гранд у 2,5 млн. гривень і на проектні роботи. На сьогоднішній день ми підійшли до риски після якої наступає питання підписання двосторонньої угоди ратифікації урядів України та Румунії", - пояснив пан Плавюк.

Оскільки питання потребує вже переходу до конкретних дій, нещодавно делегація обласної адміністрації в кількості семи чоловік перебувала на теренах Румунії.

"Ми мали зустріч в Міністерстві закордонних справ, був присутній посол України в Румунії. На сьогоднішній день ми вже отримали резюме від цих переговорів де ДМЗС Румунії підтверджує будівництво дороги та відкриття пункту перетину. Є всі необхідні заключення", - зазначає Василь Сидорович.

За словами фахівців, відкриття цього пункту перетину, відкриття кордону та будівництва дороги дасть можливість розвитку інфраструктури території області.

Відтак в свою чергу румунська сторона пропонує області пілотний проект. Який передбачає собою надання екстреної допомоги та медицини. Згідно якого використовуватиметься найновіша техніка, щоб надавати жителям румунської території медичну допомогу.

За словами Василя Плавюка, резолюція, яку прийняли у Румунії є повним документом, який дає можливість завершення даного проекту. А питання коштів на сьогоднішній день як таке не розглядається.

"Є кошти на проектні роботи співфінансування та обласного бюджету 900 мільйонів гривень. Нам зараз необхідно нам треба завершити освоєння цих коштів аби Європейська сторона не заставила нас повернути їх назад", - зауважив пан Плавюк.

Крім того, пан Плавюк пообіцяв, що це питання буде доведене до кінця. І Прикарпаття матиме свій власний вихід на кордон. Якщо буде підписана угода, то роботи по будівництву дороги зможуть розпочати у червні-липні наступного року.

Джерело: Бліц-інфо