друкувати


Експерти: Україна стане лідером зі зростання реальної зарплати в Європі в 2014 році

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-11-11 02:00:09

Україна стане першою в Європі за темпами приросту реальних зарплат у 2014 році, а відносно зростання номінальних зарплат буде другою у світі.

Такі результати огляду динаміки оплати праці в найбільших економіках світу, опублікованого британською консалтинговою групою ECA, пише російський "Коммерсант".

"Україна знаходиться на першому місці за прогнозом приросту реальних зарплат в європейському регіоні, випередивши Болгарію, Грецію і Росію. Відносно номінальних зарплат в Україні консультанти чекають такого ж, як у РФ, зростання на 8%, але при меншій інфляції (2%). Україна - друга у світі економіка за планами номінального приросту зарплат", - говориться в повідомленні.

З огляду виходить, що ECA не чекає переходу економіки України від поточної де-факто нульової інфляції до її різкого зростання.

Перша за планами номінального приросту зарплат - Венесуела, де компанії мають намір збільшити зарплати на 26% (при прогнозованій інфляції 38% це, проте, дасть реальне 12-відсоткове скорочення зарплат). Зазначимо, що країни Латинської Америки є світовими лідерами з номінального зростання зарплат, хоча в реальному вираженні вони збільшаться в регіоні лише на 1%.

Оцінки ECA будуються на інформації про плани зміни фонду заробітної плати в 316 міжнародних компаніях із 64 країн світу. Хоча динаміка зарплат у таких компаніях може відрізнятися від динаміки оплати праці в середньому по економіках, ці оцінки вважаються прийнятним і якісним показником для міжкраїнних порівнянь.

Джерело: Укрінформ