друкувати


Коломийська ОДПІ: з 18 жовтня діє нова Книга обліку доходів і витрат підприємців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-28 04:15:36

Міністерство доходів і зборів затвердило нову форму Книги обліку доходів і витрат та Порядок її ведення для підприємців - загальносистемників та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Книгу обліку доходів і витрат можна вести як у паперовому, так і в електронному вигляді (за вибором платника податків). Для цього в Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат прописаний ряд процедур (окремо для паперового варіанту, окремо для електронного варіанту Книги), пов’язаних з її реєстрацією в органі Міндоходів.

Реєстрація паперової нової Книги здійснюватиметься без змін, а саме - за основним місцем обліку підприємця.

Згідно з Порядком, у разі потреби реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи у ній продовжуються наростаючим підсумком. Попередня Книга залишається у самозайнятої особи. Важливо знати, що Книга зберігається у самозайнятої особи протягом 3-х років після закінчення звітного періоду, в якому зроблено останній запис.

Нова форма Книги обліку доходів і витрат складається з 9 граф (замість 12) і не містить колонок, де слід було відображати залишки та інформацію про внутрішнє переміщення товарів та запасів.

Окремий порядок внесення відомостей до Книги встановлено для самозайнятих осіб. Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Форму Книги та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів України від 16.09.2013 №481, що набрав чинності з 18.10.2013 року.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ