друкувати


Проведення електронних перевірок для покращення якості податкового аудиту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-23 03:00:45

Кількість запланованих перевірок суб'єктів господарської діяльності - юридичних осіб у січні-вересні 2013 року зменшена в порівнянні з аналогічним періодом минулого року з 173 до 30.

Покращити якість податкового аудиту Міністерство доходів і зборів планує шляхом проведення електронних перевірок.

Для проведення електронної перевірки платник податків повинен подати до податкової в електронній формі (з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб) документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, якщо такі документи створюються таким платником податків в електронній формі та зберігаються на машинних носіях інформації. Загальний формат та порядок подання такої інформації, а також форму вищезгаданої заяви має встановити Міністерство фінанів України.

Згідно Перехідних положень Податкового кодексу, електронні перевірки запроваджуватимуть поетапно:

- з 1 січня 2014 р. їх проводитимуть стосовно платників податків які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;

- з 1 січня 2015 р - для суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу;

- з 1 січня 2016 р - для інших платників податків.

Запровадження системи електронних перевірок зекономить час платників, зробить державний аудит необтяжливим для них, мінімізує персональний контакт між платником та державою, знизить роль людського фактору.

Джерело: Прес-служба ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області