друкувати


Коломияни стали учасниками масового весілля на Буковелі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-14 03:00:31

Напередодні Покрови, 13 жовтня, ТК "Буковель" дзвенів весільними піснями та мелодіями у виконанні троїстих музик: відомий в Україні гірськолижний курорт приймав Фестиваль українського весілля.

Час для свята був обраний за давнім українським звичаєм на ознаменування Святої Покрови - покровительки весіль, початок сезону на сватання та весілля, які за традицією закінчуються за два тижні до Пилипівського посту. Це пора наймасовіших шлюбів в Україні.

ТК "Буковель" такий захід проводив вперше, однак за кількістю гостей фестивалю можна судити, що народна весільна драма користується популярністю як в гостей нащого краю, так і у місцевого населення. Весільні пари не були бутафорними: 8 пар - Юрій і Яна Кабалюки (с.Поляниця Яремчанської міської ради), Наталія і Володимир Петрики , Ігор та Ольга Лапко з м. Івано-Франківська, Олег й Ольга Козакевичі зі Львова, Діана й Олег Максим’юк з селища Ясіня Закарпатської області, Артем та Ірина Коструб’як з м. Коломия та Христина й Роман Луніви з селища Богородчани - відзначили день народження їхніх молодих сімей, взявши участь у фестивалі.

Саме це й створило неповторну атмосферу свята, його урочистість та піднесеність. Фестиваль розпочався біля місцевого храму Входження в храм Богородиці, де молоді пари здобули Гоподнє благословення, а далі, як годиться, весільний кортедж рушив вуличками с.Поляниця до ТК "Буковель". Його рух супроводжували співи та співаночки художніх колективів сіл Микуличин, Поляниця, Ясіня , Богородчани, ансамблю пісні та танцю "Гуцулія" та весільних гостей.

На майданчиках туристичного комплексу на молодят та гостей фестивалю чекали весела весільна забава за участю фольклорно-етнографічних колективів, весільних музикантів. На молодят чекали й перші життєві випробування: вони повинні були взяти участь у конкурсі на найкращу весільну пару України, співаючи пісень про кохання та колискових, готуючи борщ для гостей та розважаючи їх жартівливими бувальщинами та казками, виконуючи танець молодих. Приз за перемогу - медовий місяць в ТК "Буковель"! Його отримала пара з села Ясеня, що на Закарпатті , - Діана й Олег Максим’юки.

Кожна українська родина з особливою шаною ставиться до коней - надійних помічників у родинному господарстві. Тому, враховуючи те, що весільних пар було не одна і не дві, голова Поляницької сільської ради Поляк Микола Миколайович, ініціював конкурс на найкраще прибрану для молодят бричку та на найкращого коня.

Свято органічно доповнювали майстер-класи від відомих майстрів Гуцульщини. Бо кожен дім у гуцульському краї повинен мати газду-майстра на всі руки.