друкувати


В Україні інвентаризують 1,7 млн га сільськогосподарських земель - Держкомзем

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-05 09:00:11

До кінця року в Україні проінвентаризують 1,7 млн га сільськогосподарських угідь із 10,7 млн га земель сільськогосподарського призначення, що є у державної власності.

В ефірі телеканалу БТБ директор департаменту землеустрою, використання та охорони земельних ресурсів Держкомзему Олександр Краснолуцький повідомив, що на це держава виділила 200 млн грн.

"Ми будемо інвентаризувати ті землі, які не надані в користування чи в оренду, щоб виявити, що з цими землями відбувається, зокрема землі запасу і резервного фонду", - повідомив Краснолуцький та додав, що чимало земельних площ не оброблялися довгі роки, тому треба визначити їх стан і можливості використання.

Краснолуцький наголосив, що для ефективного використання земель необхідний сталий землекористувач. Оскільки угоди оренди зараз укладаються на 1-5 років, у пріоритеті виробників фінансова вигода, а не ефективне використанню ґрунтів, повноцінна сівозміна, захист земель і дотримання екологічних стандартів.

Тому в процесі завершення земельної реформи в Україні акценти будуть зроблені на створення економічно обґрунтованих масивів, які будуть передаватися у власність ефективному землекористувачеві на більш тривалий час. За його словами, цьому сприятиме (після ухвалення в 2011 році закону про державний земельний кадастр) прийняття законів про обіг земель сільськогосподарського призначення та про консолідацію земель. Він додав, що психологія селян зараз змінюється? і вони більше відчувають себе власниками землі, ніж півтора-два десятиліття тому, коли її розпайовували.

Експерт Олександр Палій, своєю чергою, переконаний, що Україна зараз може сформувати ту модель земельної реформи, яка буде максимально ефективною. На його погляд, добре було б запозичити досвід європейських країн, зокрема Польщі, яка за кліматом, співмірністю території і населення, менталітетом має багато спільного з Україною. Зробивши акцент на середньому, не більше 300 га землеволодінні, Польща стала одним із лідерів сільськогосподарського виробництва Європи. Шляхом обмеження землеволодінь та посилення конкуренції пішли Іспанія, Туреччина, Ізраїль. Експерт висловився за демонополізацію ринку землі та запровадження обмеження на землеволодіння.

Нагадуємо, Мінагрополітики планує змінити правила сівозміни і подовжити мінімальний термін оренди землі мінімум до 12-ти років.

Джерело: БТБ