друкувати


У Коломиї відбулась Міжнародна Велика Рада Українського козацтва (фоторепортаж)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-30 09:00:34

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка "Про відзначення в області 400-річчя перебування на Прикарпатті Війська Запорізького" столиця Покуття приймала гостей з усієї України. Приїхали делегації з усіх областей України, а також з 10-ти країн світу.

Захід розпочали з служби у Катедральному Соборі Преображення Господнього. Там відбулась молебень за Україну. Після чого учасники дійства взяли участь у відкритті пам’ятної дошки на честь історичної події. Колонами пройшлися центральною частиною міста у супроводі духовного оркестру. І вже в обід у міському палаці культури "Народний дім" відбулося пленарне засідання Міжнародної Великої Ради Українського козацтва.

У святкуванні взяли участь влада міста, району та області. До організації дійства долучився і Гетьман українського козацтва Микола Пантелюк. Він зізнається, що підготовка до свята тривала досить довго.

- Я радію, що на святкування приїхали патріоти України звідусіль, навіть з інших країн, – каже Микола Пантелюк, – щоб засвідчити свою історію. Наше основне гасло: "Єднаймося українці заради великої України". Через такі заходи іде та практична показова робота. Як казав Богдан Хмельницький: "Не шукаймо поміж себе ворогів. Вони самі вас знайдуть". Переконаний, що об’єднавчий процес іде знизу, а не зверху. Тому ми повинні все можливе робити для цього.

Підтримав колегу і Отаман Хмельницького козацького товариства імені Богдана Хмельницького Іван Якович. Він вперше відвідав Коломию. Щиро захоплений нашим містом. Обіцяє ще не раз сюди приїхати.

Захід провели на високому рівні, - каже Іван Якович. - Втім, не завжди я схвалюю подібні заходи. Переважно з козацької слави роблять забави. Але не в цьому випадку. Дійства, де б збиралися всі козаки не лише з України, але й за кордону, слід проводити щороку.

Після завершення пленарного засідання учасники святкування зварили козацький куліш.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"