друкувати


На Прикарпатті психічно хворих для робіт у полі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-23 03:00:21

В Івано-Франківській області у селі Підмихайлівці як дешеву робочу силу використовують пацієнтів місцевої психіатричної лікарні. Як дізналися журналісти викривального проекту "ПРАВОкація" телеканалу ZIK, за копійки хворі виконували різноманітну роботу в полях та на сільських обійстях.

"Раніше можна було кілька рублів дати… і взяти на роботу, - розповів один із мешканців села. - За його словами, платили небагато: "Хто скільки дасть, та погодувати".

У свою чергу головний лікар Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні №2 Михайло Клочаний спочатку заперечив, що пацієнтів наймали для сільськогосподарських робіт на території села. А потім додав: "Пацієнт має право, як і кожна особа, обирати, чи може він комусь допомогти. Тут нема закону, який би це заборонив, нема закону, який би це дозволив. От така пікантна ситуація".

Трудотерапію і справді використовують у лікуванні хворих з розладами психіки. Але в таких випадках пацієнтів до місця праці повинні супроводжувати працівники закладу. До того ж їх допускають лише до окремих, нескладних видів роботи. За словами правозахисника Романа Куровця, важка фізична праця - це використання уразливого стану людини і зловживання службовим становищем.

Прояснити те, що відбувається у Підмихайлівцях, мали б в управлінні охорони здоров’я Івано-Франківської області. Але... "Ви бачили бодай один документ, який би підтвердив, що хворі залучались до такої роботи? Я не бачив, - так відповів журналістам директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Роман Мельник. - Все, що ви маєте, це слова людей".

Та вже через хвилину додав: "На мою думку, було б добре, щоб хворі залучалися до таких робіт, аби вони не відчували себе зачиненими в клітках, щоб могли адаптуватися".

Івано-Франківська прокуратура психлікарню у Підмихайлівцях перевіряла, та жодних порушень закону в її роботі не побачила, адже "керівництво вказаного медичного закладу залучало до фізичної праці осіб тільки з легким психічним розладом, тобто тих, які можуть керувати своїми діями і не завдати шкоди іншим оточуючим, в тому числі й собі. Це відбувалось за добровільної згоди особи".

Натомість юристи переконують, використання праці психічно хворих порушує не тільки моральні, а й правові норми. Адже, згідно із законом, такі люди не дієздатні. Понад те, у цій ситуації можна інкримінувати частину 2 ст. 149 Карного кодексу України (торгівля людьми зі зловживанням службовим становищем і з використанням уразливого стану людини).

Чи працювали і як працювали - могли б розповісти самі хворі. Та у лікарні наполягають: закон забороняє знімати пацієнтів психлікарні на відео. Відтак крапку у цій історії має поставити рішення комісії з прав захисту людини, яка, як і журналісти, нещодавно навідалася у Підмихайлівці.

Джерело: ЗІК