друкувати


На Коломийщині вшанували пам'ять жертв фашизму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-10 12:00:44

З 1962 року прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати - день її початку і її повного завершення.

На Коломийщині в селі Шепарівці відбулася панахида біля пам’ятного хреста жертвам фашизму.

Керівник апарату райдержадміністрації Леся Білищак у своєму виступі наголосила: "Ми повинні зберігати й плекати пам’ять про трагічне минуле своїх земляків, які віддали найцінніше - життя. Ми повинні розуміти, якою ціною виборено незалежність і волю України. Вічна пам’ять про тих, хто залишився спочивати на рідній землі, від руки ворога. Нехай Бог упокоїть їхні душа в небесному царстві, а нам допоможе зробити все для того, аби не повторилися трагічні сторінки історії".

Кожний раз, вшановуючи роковини цієї страшної трагедії, на Коломийщині згадують про історію скорботного і святого для кожного з нас місця.

17 березня 1942 року під час Великої Вітчизняної війни в Шепарівцях знайшли вічний спочинок понад сто українців і євреїв, яких розстріляли німецько-фашистські загарбники.

У Шепарівському лісі фашистські загарбники в 1941-42 рр. розстріляли понад десять тисяч євреїв, поляків та українців. За свідченням очевидців, німці обгородили дротом, розстріляли і спалили тут 70 українських патріотів. Товариство "Поступ" у Коломиї провело відповідну роботу по встановленню прізвищ невинно убієнних. На місці розстрілу 1994р. поставлено пам’ятний хрест, на плитах викарбувано імена розстріляних.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА