друкувати


Автор герба Коломиї Михайло Довірак відсвяткував ювілей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-02 12:00:11

Минулого тижня поет Михайло Довірак відзначив своє 85-річчя. Після ювілейного бенкету чоловік поділився спогадами про життя та розповів про любов до музики і мистецтва.

Михайло Довірак народився і виріс у селищі Печеніжині. Дитинство згадує з сумом, адже війна забрала батька. Матір самотужки виховувала його з братом і двох сестер. Михайло навчався у місцевій семирічній школі. Будучи юнаком, захопився музикою. Надто любив грати на музичних інструментах. Тоді появилася мрія стати музикантом. Успішно закінчив Станіславське музичне училище. У 1960 році почав викладати в Чернівецькому культосвітньому училищі. У вільний час складав музику й твори. Переважно писав про природу, життя та обрії душі. І донині натхнення часто навідується до пана Михайла. Втім, часу вже не так багато для його перевтілення в ліричні рядки, як це було колись.

Ще в школі Михайла Довірака вабила медицина. Ця стежина виявилася значно вдалішою і легшою, аніж музика.

Закінчивши Івано-Франківський медичний інститут, пан Михайло почав працювати лікарем. Нині він - ординатор у Коломийському шкірно-венерологічному диспансері. У медичній галузі працює понад сорок років. Втім чоловік все ж не розпрощався з музикою. Більше 33-ох років співав у Народній чоловічій хоровій капелі медпрацівників "Жайвір". З-під його пера вийшло близько ста пісень. Серед них - ліричні, героїчні, історичні. У 1993 році Михайло Довірак видав свою першу поетично-пісенну збірку "Мелодія в терцію". 2006 року світ побачив друге видання "Жайвора". У ньому надруковано близько 30 музичних творів.

Михайло Довірак зізнається, що де б він не був, складає ліричні рядки в поезії. Його надихає саме життя. Якось пробував писати прозу, втім ближче до душі поезія. Повністю поринувши в неї, там розкриває свій внутрішній світ. Однак небайдужий пан Михайло і до історії. Активно займається громадською та історико-краєзнавчою діяльністю. Михайло Довірак є автором герба міста Коломиї, пам’ятного знака "550-річчя Печеніжина", меморіальної плити пам’яті вояка УПА Івана Майданського, встановленої у центрі Коломиї.

Однією з найвизначніших подій для Михайла Довірака була перемога на конкурсі проектних робіт по розробці герба Коломиї. Перед відзначенням 750-річчя Коломиї в 1986 р. був оголошений конкурс на кращий проект герба міста над Прутом. Пан Михайло не взяв участі у першому турі. Втім, коли журі не змогло обрати кращого проекту з поданих, оголосили другий тур. Тоді М. Довірак спробував свої сили. Мовляв, зробив задля спортивної цікавості. Вступивши в боротьбу, не відступав ні на крок. Детально вивчивши історію Коломиї, взявся до розробки герба міста. На конкурс було подано близько 70-ти робіт. Коломияни зображали речі, що не мали жодного відношення до історії краю. Також малювали звірів. До фіналу дійшли дві роботи - герб з орлом та левом. У результаті конкурсних баталій кращим проектом герба було визнано і підтверджено комісією науковців-мистецтвознавців Прикарпатського університету проект герба, автор якого є Михайло Довірак.

Нині Михайло Довірак пише афоризми. Працює над новими музичними творами і мріє видати ще одну книгу зі своєю творчістю. Хоче, аби його поетичні рядки залишали слід в душі читача і осмислення нового незвіданого. Щодня читає і рекомендує пізнавати письменницькі перли авторів Прикарпаття. Лікарській справі чоловік відданий до кінця. Мовляв, найголовніше - допомагати всім потребуючим.

"Як лікар, Михайло Довірак зцілює тіло, а як краєзнавець, співак і піснетворець - людську душу", - так говорить про пана Михайла Ярема Гриньовський.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"