друкувати


Україна готова стати асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-29 01:00:01

Асоційоване членство в Європейській організації ядерних досліджень дасть Україні можливість брати участь у засіданнях ради ЦЕРН з правом часткового прийняття рішень в галузі наукової політики.

Україна готова підписати угоду з Європейською організацією ядерних досліджень (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - CERN або ЦЕРН) про надання їй статусу асоційованого члена. Офіційну заявку український уряд подав ще в кінці 2011 року, а зараз визначився з кандидатурою уповноваженого на підписання документа.

Як повідомив голова Держінформнауки Володимир Семиноженко, розроблений проект розпорядження пропонує надати повноваження на укладення угоди з ЦЕРН віце-прем'єру Костянтину Грищенку.

"Таким чином, ми, так би мовити, інформуємо ЦЕРН про готовність України підписати зазначену угоду. У свою чергу керівництво ЦЕРН буде мати підстави просити у ради ЦЕРН повноваження на підписання угоди з Україною", - зазначив він.

Семиноженко підкреслив, що підписання цієї угоди посилить довгострокове партнерство в напрямку консолідації зусиль для подальшого розширення європейського дослідницького простору та реалізації Європейської стратегії з дослідження фізики елементарних частинок.

"Асоційоване членство у ЦЕРН надасть Україні можливість брати участь у засіданнях ради ЦЕРН з правом часткового прийняття рішень у галузі наукової політики", - додав він.

Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) є провідною міжурядовою організацією з вивчення фізики високих технологій.

Співпраця України і ЦЕРН здійснюється з 1993 року, без набуття Україною членства або іншого юридичного статусу. Зокрема, українські науковці добре відомі в цій організації завдяки їхній успішної участі в роботі над проектом Великого адронного колайдера.

В кінці 2011 року Кабмін подав офіційну заявку на проходження процедури відповідності критеріям асоційованого члена ЦЕРН.

Наразі вже підготовлено проект міжнародного договору, який має бути укладено від імені України.

Джерело: DT.UA