друкувати


Експерти прогнозують падіння споживання пива в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-15 04:00:32

Падіння виробництва і споживання пива в Україні почалося в 2009 році одночасно з різким підвищенням акцизів на 94% і триває досі, заявив виконавчий директор асоціації "Укрпиво" Ігор Товкач. Так він прокоментував останні публікації в низці українських ЗМІ про нібито неймовірне збільшення споживання пива в Україні у порівнянні з 2003 роком.

Представник "Укрпива" підкреслив, що в інтерв'ю журналісту цього друкованого видання акцентував увагу на некоректність порівняння поточного рівня споживання з роками, коли галузь, по суті, тільки почала своє відродження після глибокого падіння в середині-наприкінці 90-х.

Якщо, наприклад, у кращі для пивоварів роки часів СРСР в середньому на душу населення споживалося 25 літрів пива, то в найбільш кризові роки Незалежності цей показник знаходився на рівні 11 літрів. А потім, починаючи з 1996 року у галузь прийшли масштабні інвестиції, в тому числі і іноземні. Виробництво модернізувалося, поступово зростали потужності і почався період відновлення галузі. Значно поліпшилася якість напою, але виробники не могли задовольнити попит повною мірою, тому що не вистачало виробничих потужностей. Піковим за обсягами виробленої продукції 2008 рік, коли пивовари "видали на гора" 320 млн дал пива.

Щоб не писали про надмірность вживання пива в Україні, - продовжує Товкач, - ми так і не стали "пивною" країною. Споживання в межах 60 літрів на душу населення ніяк не можна порівнювати з більш, ніж 80 літрами в середньому по країнам ЄС або по справжньому "пивними" країнами - Чехією, Німеччиною або тієї ж Великобританією. Тим більше, що ось вже п'ять останніх років галузь неухильно стагнує.

"За підсумками 2012 року виробництво пива в Україні впало до 300,5 млн дал, а це на 1,5% менше, ніж у 2011 році. У порівнянні з 2008 роком у 2012 році пива зварено менше на 6,2%. За оптимістичним сценарієм прогнозу Асоціації в поточному році виробництво знизиться ще на 5,0% до 285 млн дал. В даний час потужності основних гравців ринку завантажені в середньому на 70-75% в сезонний період (весна-літо) і до 30% поза сезону. Оптимізуючи постійні витрати виробники пива в несезон більше концентруються на технічному обслуговуванні устаткування і змушені шукати шляхи зменшення постійних витрат" - зазначив Товкач.

За даними ВООЗ, Україна у перерахунку на абсолютний спирт посідає п'яте місце в Європі за рівнем споживання алкоголю населенням у віці 15 +. У перерахунку на абсолютний спирт - 15,6 літрів на людину в рік. При цьому 61,4% з них (11,6 літра) припадає на міцні алкогольні напої, 31,7% ( 3,0 л) на пиво та 7% (близько 1 л) на вино.

Близькі за значенням пропорції притаманні споживчим перевагам і в Росії. Саме за рахунок загрозливо великої частки споживання міцного алкоголю ці країни отримали від ВООЗ найвищий бал загрози алкоголю здоров'ю нації. У країнах же, які знаходяться вище нас за рівнем споживання алкоголю - Чехії та Угорщини, але з переважним вживанням пива і вина рівень загрози оцінений на два бали нижче за п'ятибальною шкалою ВООЗ, резюмував виконавчий директор "Укрпива".

"Таким чином, падіння споживання пива в Україні обумовлено спадом виробництва через стрибкоподібне підвищення акцизів протягом останніх 4 років", - вважає Товкач.

Джерело: ТСН