друкувати


Вчора у Коломиї відкрили пам’ятну дошку Михайлу Кучірці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-12 09:10:45

У Коломиї відкрили пам’ятну дошку поету, художнику, бібліографу, громадському діячеві Михайлу Кучірці. Вона знаходяться на фасаді будинку коломийської бібліотеки №3.

По запрошенню Спілки літераторів Коломиї "Суцвіття" Коломийська громада взяла участь у відкритті пам’ятної дошки. Присутні пом’янули відомого художника і згадали про його творчі й життєві здобутки.

Михайло Кучірка був педагогом, бібліотекарем, публіцистом, літературознавцем, активним просвітянином, бібліотекар-бібліографом, засновником і головою Коломийської спілки літераторів "Суцвіття".

Нагадаємо, що знаного на Опіллі культурно-мистецького діяча Михайла Кучірка все життя супроводжувала любов до поетичного слова і малярства. І в одному й в другому він знаходить себе. З юних літ він розвивав свої таланти і досягав чималих успіхів. Ще будучи у дев’ятому класі оформляв, як художник, декорації вистав. У тісній співдружності з Прокоповим Миколою Михайловичем, який працював завідуючим клубом і художнім керівником, поставили п’єси: "Утоплена" за Гоголем, "Лісову пісню" Лесі Українки, "В неділю рано зілля копала" Ольги Кобилянської, а також "Чорноморці", "Весілля в Малинівці", "Фараони" та інші. До кожної п’єси малював декорації у кожній виставі виконував головну роль.

Творчий доробок Михайла Івановича складає близько 15 книжок. Це збірки поезій, поеми, розвідки-дослідження. Переклав з польської поетів Леопольда Стаффа, Ярослава Івашкевича, здійснив переклад на українську мову Расула Ганзатова, Булата Окуджаву. В місцевих часописах друкувалися нариси та оповідання. Опубліковано сотні статей про літературу, книги, краєзнавство, родинне коріння і збереження роду, життя краю.

Помер Михайло Іванович Кучірка 21 листопада 2011 року. Натомість, краяни та родина Мхайла Кучірки продовжують шанувати цю непересічну людини-творця. Так 8 червня 2012 року в приміщенні МПК "Народний дім Коломиї" відбувся літературний вечір пам’яті, вечір спогад Михайла Кучірки "Розсипані перли по моїй дорозі". Віднині у Коломиї буде пам’ятна дошка видатному поетові та художникові.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"