друкувати


Виставку вітражів "Сотворіння світла" Адама Сталоне-Добжанського презентували у Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-08 01:00:40

Візантійську і латинську культури поєднав у своєму мистецтві Адам Сталоне - Добжанський. Фотокопії вітражів польського художника з українським корінням, презентували в Івано-Франківську. Виставку відкрив онук митця Ян Сталоне-Добжанський.

Десятки вітражних робіт, щоправда лише на фотографіях, зібрані у серії "Сотворіння світла". Оригінальні роботи польського митця прикрашають півсотні святинь у Польщі та два українських храми. Лика святих та апостолів, яких найчастіше зображував художник надзвичайно гармонійні. В одній роботі митця нараховується від одного до півсотні образів.

Церковне мистецтво і творчість майстра до 1961 року перебували під цензурою. Нині, півстоліття по тому, прізвище Адама Сталоне-Добжанського повертається в простір польської, європейської і світової культури.

Вітражне мистецтво передає все те, що не може відтворити ані живопис, ані скульптура. Воно несе енергію і чистий колір. Саме цими елементами сповнені роботи Адама Сталоне-Добжанського. На відміну від класичного вітражного мистецтва, його вітражі абстрактні і раціоналістичні.

Виставка "Сотворіння світла" триватиме в Івано-Франківську упродовж місяця. Далі фотокопії робіт Адама Сталоне-Добжансього помандрують до Франції.

Джерело: ТРК "Вежа"