друкувати


У калуському районі не всі сільські ради "встановлять" інвестиційний відсоток

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-02 09:15:26

Тільки 17 із 28 сільських рад Калущини прийняли положення про відрахування інвестиційного відсотка.

Відтак, на нараді цього тижня було вирішено: Калуська районна рада прийме єдине Положення, яким встановить єдині для усіх сіл Калуського районі розміри відсотку відрахувань до бюджетів. І це, на думку голови Калуської РДА Василя Петріва, стане для сільських голів "залізним" аргументом, який вони зможуть використовувати проти різноманітних претензій зі сторони підприємців.

Як з’ясувалося на нараді за участю сільських голів та представників будівельних компаній, тільки 17 сільських рад із 28 прийняли на своїх сесіях Положення про відрахування інвестиційного відсотку. І лишень Голинська сільська рада зробила це повністю правильно, як велить процедура прийняття регуляторного акту - включно із оприлюдненням у ЗМІ. Повністю відмовилася від прийняття положення Кропивницька сільська рада, не знайдено наразі розуміння між підприємцями та депутатами у Новиці та Перевозці.

Нагадаємо, відрахування інвестиційного відсотку від проведеного на території села реконструкції чи будівництва дає додаткові надходження до сільського бюджету і, таким чином, позбавляє сільських голів необхідності «випрошувати» кошти у підприємців на різні потреби населеного пункту. З іншого боку, це не додає позитиву у комунікації між сільською владою та бізнесом. Інвестиційний відсоток має бути сплачений до введення об’єкту в експлуатацію.

А від сільського голови Голиня Віктора Ляховича прозвучала скарга про те, що два підприємці у селі так і не сплатили інвествідсотку, але уже ввели об’єкти в експлуатацію. І це - попри те, що на території села уже діє положення. Голова Калуської РДА Василь Петрів порадив судитися.

На нараді було прийнято рішення розробити єдине Положення та встановити одні для всіх сільських рад інвествідсотки. До речі, максимальні відрахування від будівництва об’єктів нежитлового будівництва становлять 10%, нежитлового - 4%. Калуська РДА має прорахувати оптимальні для усіх відсотки та ознайомити усіх сільських голів.

Таким чином, вважає Василь Петрів, очільники сіл матимуть "залізні" аргументи для підприємців: мовляв, ініціатива - не сільської, а районної влади.

Джерело: ВІКНА