друкувати


Відновлення історичної пам’яті...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-29 03:00:08

31 липня 2013 року у місті Коломиї відбудеться знакова подія. О 17.00 на фасаді костелу св. Ігнатія Лойоли Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви буде відкрито та освячено горельєф визначного теолога Пьотра Скарґи (1536-1612).

Меморіальна таблиця з горельєфом відкрита на фасаді костелу 20 жовтня 1912 р. з нагоди 300-річчя його смерті, однак в радянський час горельєф безслідно зник. Уже в наш час скульптором Валерієм Дідораком горельєф заново виготовлено.

Ініціатором відновлення горельєфу виступив знаний краєзнавець Василь Нагірний. Така ініціатива була з натхненням підтримана настоятелем костелу ксьондзом Петром та римсько-католицькою громадою на кошти якої виготовлено горельєф. Низка українських громадських діячів - Мирослав Ясінський, Василь Андрушко, Роман Кочержук, Мирослав Петрук, Сергій Проскурняк та Михайло Петрів спричинилися до проекту та відкриття горельєфу, що засвідчує атмосферу толерантності та сучасної європейськості у міжконфесійних відносинах, яка має служити добрим прикладом для польських та українських державних діячів заради збереження історичної пам’яті та побудови моделі співіснування поляків та українців у сучасному глобальному світі на засадах добросусідства та терпимості до минулого сучасного та майбутнього наших держав.

Принагідно зазначимо, що з нагоди відкриття горельєфу Пьотра Скарги культурологічним проектом "Наше місто" випущено ювілейну листівку, яка є уже тридцятою в серії листівок "Коломия - наше місто", яка безвідплатно передана для потреб костелу.

Автором дизайну листвки є Юлія Венц, а історичної довідки Василь Нагірний.

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Костел св. Ігнатія Лойоли Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви.

вул. І. Франка, 18, м. Коломия, Івано-Франківська обл.

Меморіальна таблиця з горельєфом визначного теолога Пьотра Скарґи (1536-1612) відкрита на фасаді костелу 20 жовтня 1912 р. з нагоди 300-річчя його смерті. Горельєф Пьотра Скарґи, який безслідно зник в радянський час, заново виготовлено в арт-студії Валерія Дідорака та освячено 31 липня 2013 р.

Римсько-католицький костел св. Ігнатія Лойоли ордену отців єзуїтів будівництво якого завершено 31 жовтня 1897 р. зведено за проектом архітектора Діонізія Кшичковського. Настінні розписи здійснив у 1930-х роках Вацлав Якуб Єзьорко з Боснії. Після Другої світової війни костел закрито. Від 1950 р. костел використовувався спочатку як складське приміщення, а після відкриття 1973 р. магазину меблів у добудованому до головного фасаду приміщенні - як меблевий склад. У 1990 р. костел повернено римсько-католицькій громаді, в головному вівтарі встановлено копію чудотворного образу Пресвятої Діви Марії з довоєнного парафіяльного костелу. У 1999-2006 рр. відновлення фресок проводилося під керівництвом Юзефа Стецінського за участю коломийських та польських майстрів.