друкувати


Серпень для українців подарує найпотужніші магнітні бурі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-26 02:00:42

Українські вчені прогнозують у серпні найпотужніші спалахи на Сонці і, як результат, сильні магнітні бурі.

"У серпні, на піку 11-річного циклу сонячної активності, зможемо спостерігати на Сонці справжні "шторми". Може бути до 200 спалахів на добу, що тривають по дві-три години", - зазначила співробітниця Астрономічної обсерваторії ЛНУ імені Франка Марія Ковальча.

За словами співробітника Одеської обсерваторії Михайла Рябова, пік сонячної активності розпочався у 2009 році і зараз наближається до максимальної позначки.

"Це означає, що на Сонці практично щодня є кілька груп плям - до десяти і навіть більше, причому кожна група може бути за розміром більше Землі. Це області, в яких накопичується магнітна енергія, і з часом вона матеріалізується у вигляді сонячних спалахів. Через добу-три, якщо Земля опиниться на шляху проходження потоку вивільнених частинок - відбувається магнітна буря", - розповів Рябов.

Вчений відзначив, що підвищена сонячна активність очікується 27-28 липня, 1-2 серпня, а більш серйозний період - з 4 по 6 число.

У періоди підвищеної сонячної активності медики радять не тільки обмежити свою активність, а й стежити за тиском і носити з собою таблетки. Також варто відмовитися від кави і гострої їжі.

Зазначимо, остання сильна магнітна буря на Землі пройшла 29 червня. Вона була спровокована потоком високошвидкісного сонячного вітру - заряджених частинок, джерелом яких є корональна діра на Сонце.

Джерело: podrobnosti.ua