друкувати


Абітурієнтам, котрі списують, хочуть заборонити вступ до вишу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-18 09:00:00

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання цього року позитивно сприйняли як абітурієнти, так і фахівці.

Найбільше ж нарікань цього року викликало використання металодетектора на більшості пунктів тестування.

Вже наступного року Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) планує ввести завдання відкритого типу з кожного предмету. А тих, хто списує, лишатимуть права складати ЗНО на кілька років. Експерти вважають це порушенням конституційного права на освіту.

Абітурієнт Олег з Донецька зізнався, що своє ЗНО відверто провалив: отримав 136 балів з математики. Для вступу на омріяну спеціальність йому потрібно щонайменше 140. Уже написав апеляцію, бо переконаний, що відкрите завдання було оцінене неправильно. Він думає, що тести не завжди об’єктивно оцінюють знання, бо там можна вгадати чи випадково обрати не ту відповідь, а тому хотів би, щоб усі тести містили відкриті завдання.

"Я вважаю, що це буде добре. Якщо є з математики, з український мови відкриті завдання, то вони повинні бути і в біології, і в історії", - розповідати Олег.

Чи будуть відкриті завдання у кожних тестах?

Половина відкритих завдань у тестуванні 2013 року лишилася невирішеною і це свідчить про погану підготовку, вважає Ірина Зайцева, директор УЦОЯО. Ірина Зайцева переконана, що впровадження відкритих завдань у тестуванні з кожного предмету дозволить краще оцінити здібності абітурієнта. Серед планів - розробка і впровадження відкритих завдань у всіх тестах.

"Коли людина береться за розв’язання завдання відкритого типу - це вже показник того, що людина має певні здібності. І це можна перевірити у кожному тесті", - наголошує вона .

Павло Полянський, директор Центру освітнього моніторингу, повідомив Радіо Свобода, що за останні 4 роки ЗНО ніяк не розвивалось. Натомість впровадження відкритих завдань може суттєво підвищити якість оцінювання.

"Відкриті завдання ЗНО мають безпосередній стосунок до того, чому, як і в якій мірі навчають у школі. Те, що під гаслом економії коштів, відмовились від відкритих завдань, це спотворює навчальний процес у школі", - заявив експерт.

Того, хто списує, позбавлять права скласти ЗНО на кілька років

У 2013 році 533 абітурієнти припинили тестування через списування. Але це не завадило їм скласти інший тест цього року та у перспективі вступити до вищого навчального закладу. Ірина Зайцева переконана, що справедливе покарання для учасника тестування, який порушив правила написання тестів, - позбавлення права складати тестування впродовж кількох років. Відповідний законопроект УЦОЯО планує розробити за два тижні.

Ігор Лікарчук, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти у коментарі Радіо Свобода заявив, що такою ініціативою УЦОЯО дискредитує ідею рівного доступу до освіти та знищує ЗНО.

"Найкращий спосіб, коли нічого іншого придумати не можеш, - це застосовувати каральні методи. Замість того, щоб розвивати технологію проведення ЗНО, замість того, щоб суттєво змінити концептуальні підходи до укладання тестів, починають придумувати каральні заходи. Ідея карати, позбавляючи права доступу до вищої освіти, є антиконституційною", - переконаний Ігор Лікарчук.

У 2013 році вступ до вищих навчальних закладів України проходить за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та середнього балу атестату. ЗНО у цьому році проводилось з 11 предметів з 3 по 27 червня. Для проходження тестування можна було обирати не більше 4-х предметів.

Джерело: Радіо Свобода