друкувати


Обов’язкове відпрацювання випускниками-бюджетниками хочуть відмінити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-15 10:15:23

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект "Про внесення змін до Закону "Про освіту"(щодо скасування примусового відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів)" від 02.04.2013 р. № 2678.

Так, законопроектом передбачено скасувати примусове відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів, тим самим передбачається приведення чинного законодавства відповідно до вимог Конституції України. Зокрема в статті 53 Конституції України зазначено, що держава забезпечує доступність і безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Згідно зі статтею 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

На сьогодні ж діє незаконна практика вимагання керівниками ВНЗ від випускників вищих навчальних закладів довідок про працевлаштування (навіть перед захистом дипломних робіт). Основним методом тиску на випускників вищих навчальних закладів є затримка з видачею їм дипломів.

Водночас народні депутати зауважили, що наразі відсутній правовий механізм, що зобов’язував би випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалася за державним замовленням, відшкодовувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, а тому будь-які матеріальні претензії до випускника є неправомірними.

Враховуючи наведене вище, розробник законопроекту зробив висновок, що обов’язковість відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником вищого навчального закладу є порушенням конституційного права громадян на працю, що повинна вільно обиратися громадянином.

За інформацією інформаційного управління Апарату Верховної Ради України

За матеріалами газети "Про приватних підприємців та єдиний податок"