друкувати


Українців хочуть примусити купувати вітчизняні авто

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-12 10:00:35

Авто можуть забрати посеред вулиці, якщо воно становить екологічну загрозу. Так держава хоче боротися з машинами, що старші за 15 років, пише ТСН.

Відповідний документ минулого тижня ухвалила Верховна Рада, яким також встановлюється податок на утилізацію автомобілів.

Однак хто визначатиме екологічну загрозу - у документі ні слова. "Незрозуміло, які органи. Незрозуміло, за якими критеріями можуть відбирати автомобілі в українців і направляти їх на утилізацію", - зауважив гендиректор асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

Не виключено, що "загрозливим" можуть визнати колекційне авто чи елітну, але вживану іномарку. Годі й говорити про радянський "скарб".

Однак і тим, хто їздить на свіжіших, або ж нових автомобілях розслабитися не вдасться, бо доведеться платити навіть за утилізацію вживаних авто, що ввозитимуть в Україну, і навіть нових машин. Цю суму закладатимуть у вартість машин під час продажу.

Виграють від такої ситуації, кажуть експортери, хіба що українські виробники, на яких збір не пошириться. І хоча в документі про це ні слова - він фактично дублює схожий російський закон. В Україні почнуть боротися зі старими авто В Україні почнуть боротися зі старими авто.

У Кабміні тим часом готові двома руками захищати українські машини.

"Ясно, що таке рішення може не всім подобатися. Але воно направлене на розвиток українського підприємництва, українського виробництва", - заявив перший заступник голови Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олександр Потімков.

Мовляв, від цього українці лише виграють. Бо що більше держава зароблятиме на українському, то більше грошей в Україні залишатиметься. Однак визнають, що від закону і шкода може бути економіці - у разі, якщо українці взагалі автомобілі не купуватимуть.

Тим часом новим законом може зацікавитися СОТ. Японія вже поскаржилася на Україну через весняне мито на кубічні сантиметри двигуна. Але чи бути переробці авто взагалі - має вирішити президент. Якщо він підпише закон, автодилери обіцяють відкрити свій утилізаційний центр і навіть доплачувати українцям за старі машини.

Джерело: ТСН