друкувати


Вчені: надлишок вітамінів може скоротити життя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-10 09:30:14

Як пише з цього приводу газета The Daily Mail, нашому організму потрібно не так багато вітамінів, як вважалося раніше. Наприклад, добова потреба вітаміну С - 40 мг, вітаміну Е - і зовсім 4 мг.

При цьому в таблетках міститься в сотню разів більше вітамінів. Тому люди, які вживають їх цілий рік, серйозно ризикують, відзначають дослідники.

Вчені провели експеримент з мишами. Вони годували мишей-полівок вітамінами у великому дозуванні з двох місяців, а потім порівнювали тривалість життя експериментальної групи гризунів з контрольною.

Виявлялося, що ті тварини, які отримували "зайві" вітаміни, жили в середньому на 25% менше тих, хто харчувався збалансованою їжею і ніяких добавок не приймав.

Професор Колін Сельман з Університету Глазго (Шотландія) говорить, що вітаміни допомагають організму відновлюватися і боротися зі старінням, але якщо їх в організмі занадто багато, то ефект буде зворотним.

Експерт рекомендує заповнювати нестачу вітамінів за рахунок фруктів і овочів і утриматися від вживання різного роду добавок, що продаються в аптеках.

Джерело: Освітній портал