друкувати


Віднині декретна відпустка буде зараховуватися до страхового стажу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-01 02:00:03

З 1 липня 2013 року жінкам в Україні зараховуватиметься до страхового стажу період так званої декретної відпустки. Про це повідомив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Микола Шамбір.

Відповідна норма, за словами Шамбіра, передбачена законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії".

"Відтепер загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і отримують допомогу. Цей період буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні їм пенсії", - повідомив він.

Як зазначив Шамбір, питання про зарахування до страхового стажу на час декретної відпустки обговорювалося ще у 2004 році. Але компроміс між урядом, профспілками та роботодавцями було знайдено тільки зараз.

"Щоб ця норма почала діяти, парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з нею страхові внески за період перебування у декретній відпустці буде платити роботодавець, виходячи з нарахованої суми допомоги по вагітності та пологах: ЄСВ у такому випадку буде становити 33,2% від цієї суми. Разом з цим із працівниці буде стягуватися 2% із суми допомоги по вагітності та пологах", - пояснив він.

Як повідомлялося раніше, багато українок не досиджують у декретах, щоб не втратити роботу.

Джерело: ТСН