друкувати


Міносвіти планує розділити на профільні дисципліни і факультативні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-19 04:30:18

Українські школи чекає революція: незабаром старшокласники зможуть самі вибирати профільні предмети, орієнтуючись на майбутню професію. Проект зараз проходить стадію обговорення на сайті Міносвіти, тобто кожен охочий може запропонувати свої корективи.

"Плануємо, що вже в 2018 році 10-ті і 11-ті класи стануть профільними, і діти зможуть обирати предмети, які їм допоможуть у майбутній професії, - розповів директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько. - 18 годин на тиждень буде присвячено обов'язковим предметам, і ще 20 - виберуть. Останній блок розбивається на частини - спецкурси, вибірково-обов'язкові і додаткові години. Так, якщо учень зробить математику профільною, то він не буде ходити на неї, як на обов'язковий предмет. Години з математики збільшаться і будуть викладатися групі поглиблено. Щодо спецкурсів, то учень вибере всього один профпредмет, а решту навантаження візьме спецпредметами. Ще п'ять - додаткові години, які запропонують школи. Також діти повинні будуть вибрати з чотирьох вибірково-обов'язкових предметів два, один з яких будуть проходити в 10-му класі, а інший - в 11-му".

До профпредметів учні будуть звикати ще з 8-го-9-го класів. Профільні класи будуть ділитися на підгрупи (максимум - вісім осіб). Вчителів до нововведень також почнуть готувати ще в педінститутах і перепрофілювати в школах. Наприклад, фізик буде читати астрономію, учитель літератури - культурологію або історію релігії і т. д. Ще одне нововведення від Міносвіти - введення профпроб. За словами Єреська, майбутній перекладач зможе провести екскурсію англійською, а журналіст - попрацювати в редакції. Список предметів може розширюватися, і проект будуть допрацьовувати: "Обдаровані діти зможуть пройти відразу два або кілька профілів і бути орієнтованими, наприклад, на перекладача і фізика".

Цікаво, що фізкультуру залишили в обов'язкових предмети. Раніше в країні було багато шуму через те, що діти не витримують спортивні нормативи, і була ідея перевести фізкультуру в розряд факультативів. "Наші діти і так мало рухаються, тому ми додали годину фізпідготовки (зараз - два, а в планах - три)", - говорить Єресько.

Українські вчителі позитивно сприйняли ідею МОН, але кажуть, що можуть бути неприємні наслідки. "Потрібно орієнтуватися на потреби ринку праці. Можемо отримати ситуацію, коли на юристів і економістів будуть орієнтуватися ще зі школи. А адже в країні і так цих фахівців більше, ніж потрібно, - каже завуч столичної школи Людмила Кривошея. - Вибирати професію учні повинні разом з психологом. Адже підліток може вибрати предмет лише тому, що йому подобається вчитель і його викладання". Ще одна проблема, яку треба розв'язувати, - приміщення. Адже класи поділять на багато груп, у кожній з яких - своя окрема програма.

Профільні школи практикують в Європі, США, а з 2012-го система впроваджена в Росії. На етапі обговорення проект викликав хвилю обурення: в списку обов'язкових предметів значилися фізпідготовка, ОБЖ і "Росія в світі" (мікс історії, суспільствознавства, права, географії та ін). Але потім врахували пропозиції, і зараз всі задоволені. "Всі предмети у нас обов'язкові. Але якщо дитина вибирає частину предметів за профілем, то на них йому збільшують години за рахунок інших, - каже вчитель математики однієї з московських шкіл Дмитро Гущин. - За бажанням школярі отримують гібрид з природознавства, біології, географії, фізики. Деякі вчителі обурювалися, коли замість одного предмета їм доводилося читати кілька. Але потім спрацювалися, підтягнули нові кадри в школах"

Джерело: Вести