друкувати


Шануймо українську жінку!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-18 12:00:12

У нашому писанковому місті Коломиї вже другий рік поспіль функціонує "Школа шляхетних українок". Ініціатором створення такого цікавого проекту виступив Союз українок Коломийщини.

Минулої суботи у Народному домі відбулися урочистості з нагоди вручення дівчатам сертифікатів про закінчення школи.

Протягом року дівчата відвідували уроки раз на тиждень, щоразу нові заняття, нові викладачі, нові враження. У 2013 році "Школа шляхетних українок" налічує 13 випускниць.

Керівник "Школи шляхетних українок" Марія Гнатюк каже: "Дівчата уже з розпрямленою спиною дивляться на світ, з відкрити очима і мають свої погляди. Цього року ми дещо змінили навчальну програму, а точніше збільшили її. Головне, що в школі дівчат вчать бути перш за все активними членами суспільства, хорошими дружинами і матерями. Наша школа намагається всебічно розвивати дівчат. Знаєте, ми дуже гордимося нашими випускницями - це справжні шляхетні українки".

Самі ж випускниці із захопленням згадують час, проведений у школі. Їх навчали українських народних традицій, етикету, зокрема і столового, також пізнавали таку дисципліну, як "Мода і стиль". Цього року, окрім курсів візажу, кулінарії,економіки, екології, психології, мистецтвознавства та рукоділля, також вивчали нотаріальне право. А ще у школі важливим моментом є ознайомлення з історією жіночого руху у всьому світі.

Дівчатка у традиційному українському вбранні отримали свої сертифікати, кожна з яких вдячна за те, чого їх навчили.

"Я горджуся тим, що закінчила школу і стала справжньою українкою. У нашому природничо-математичному ліцеї цей проект підтримують всі. Школа користується популярністю серед ліцеїстів, цього року з нашого навчального закладу 7 дівчат отримали сертифікати", - зазначила випускниця Уляна Іллюк.

Також на урочистості прийшли минулорічні випускниці, вони радо спілкувалися з викладачами та дівчатками, які нині вже мають звання – шляхетна українка.

"Для мене це був важливий життєвий досвід, саме у школі я пізнала чимало цікавого і корисного, що так необхідно сучасній українській дівчині. Вважаю, що кожна школярка має навчитися, як бути шляхетною українкою", - зазначили випускниця 2012 року Христина Павловська.

Жінка - це щось як сонце і повітря довкола нас, що ми не звикли окреслювати.

Шануймо українську жінку!

Автор: Олександра ЩЕРБАКОВА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"