друкувати


Іномарки в Україні стали дефіцитом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-17 12:00:54

Після запровадження спецмита на імпортні автомобілі авторинок лихоманило два місяці, після чого продажі впали, а багато компаній припинили постачання.

Як пише видання "Ділова столиця", колапс на авторинку, який передрікали продавці машин після набрання чинності мита на легкові авто, став реальністю.

Нагадаємо, незважаючи на рекордні продажі автомобілів у березні-квітні (збільшилися на 30-40%), за результатами п’яти місяців цього року ринок пішов у мінус на 1,6%.

Бурхливий наплив покупців сплутав продавцям усі карти. Хоча імпортери і намагалися завезти максимальну кількість автомобілів за старими цінами, запаси, на яких компанії розраховували протриматися щонайменше 3-4 місяці, у багатьох закінчилися вже на початку травня. Показово, що знизилися продажі і у вітчизняних складальників, які лобіювали запровадження спецмита.

А оскільки найближчим часом поліпшень не передбачається, багато компаній вважають за краще взагалі припинити постачання, розраховуючи таким чином дотиснути чиновників і змусити їх скасувати невигідні дилерам обмеження.

Так, якщо у травні покупці ганялися за дешевими авто, то у червні стали записуватися в черги за моделями, які подорожчали, адже багато з них у салонах неможливо купити ні за які гроші. За словами голови Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів (ВААІД) Олега Назаренка, більшість компаній прийняло рішення не завозити машини за новим митом.

"У травні поставок моделей з об’ємом від 1 до 2,2 л практично не було", - констатував він. Довозять хіба що окремі партії, які вже вийшли з підприємства-виробника, але не встигли потрапити в Україну до запровадження спецмита. "Обмеження поставок уже незабаром позначиться на надходженнях до бюджету. Автоімпортери забезпечують надходження до скарбниці в середньому 750 млн грн щомісячно, Така "дірка" не залишиться непоміченою чиновниками. І вони, можливо, погодяться сісти за стіл переговорів і скасувати мито", - вважає Назаренко.

Як повідомляли "Коментарі", Туреччина стала першою країною, котра відреагувала на запровадження спецмита на імпортні авто, які в країні оцінили в $6,1 млн.

Так, Туреччина вирішила підвищити мито на імпорт українських волоських горіхів.

Також нагадаємо, Україна почала стягувати спецмито на імпортні автомобілі з 14 квітня цього року.

Джерело: КОМЕНТАРІ