друкувати


Рибалка обійшлася надто дорого

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-13 06:00:31

Понад 42 тисячі гривень відшкодування завданих природі збитків доведеться сплатити двом рибалкам, які, всупереч чинним Правилам рибальства, вирішили закинути свої вудки у забороненому законом місці.

Як повідомив нашому кореспонденту начальник управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Івано-Франківській області (скорочено - Івано-Франківськрибоохорона) Володимир Викалюк, 22-річного та 23-річного мешканців села Перегінське, Рожнятівського району, рибінспектори упіймали, як то кажуть, на гарячому, досить далеко від рідного дому - на річці Бистриця Надвірнянська у селі Зелена, Надвірнянського району.

"На цій ділянці рибальство заборонене протягом усього року", - зазначає пан Викалюк. Чоловіки ж не тільки закинули в річку свої вудки, а й примудрилися вже дещо упіймати. "При огляді улову, - розповідає пан Викалюк, - інспектори виявили три харіуси європейські та одну форель струмкову. На жаль, риба в улові вже була снулою (її не зберігали в садку у воді)".

Дивно, всього чотири рибини, то чому ж така велика сума нарахованих збитків? - запитає читач. Справа в тому, що усі чотири рибини належать до рідкісних видів, вилов яких є забороненим. Так, харіус європейський внесено до Червоної книги і сума збитків за вилов однієї такої рибини, не залежно від її розміру та ваги, за встановленою Кабінетом Міністром таксою, становить 14 тисяч гривень. Форель струмкова заборонена для вилову Правилами рибальства і збитки з однієї виловленої риби, за таксою, становлять 340 гривень. Відтак загальна сума, яку доведеться сплатити двом несумлінним рибалкам становить 42 340 гривень. "Сума збитків вражаюча, - говорить начальник Івано-Франківськрибоохорони, - адже улов складається всього з чотирьох рибин, не дуже і великих, а винуватців ще чекає штраф за порушення Правил рибальства. Висновок робіть самі". Зрештою, можливо, не тільки штраф. Враховуючи значну суму збитків матеріали документування правопорушення рибоохоронці передали у природоохоронну прокуратуру і там зараз розглядають можливість притягнення винних до кримінальної відповідальності.

"Звичайно, в будь-якого рибалки може клюнути заборонена для вилову риба. - продовжує Володимир Борисович, - Але у цьому випадку слід обережно зняти рибу з гачка (докладаючи всіх зусиль аби якнайменше травмувати рибу як самим гачком, так і утримуючи її в руках) та одразу ж повернути її у водну стихію з тим, щоб зберегти їй життя". Зрештою, серед рибалок ходить поголос, що затримані браконьєри, не зважаючи на свій досить молодий вік, вже достатньо досвідчені у риболовлі, тому добре відрізняють харіус чи форель від інших видів риб і, йдучи, "на справу", прекрасно розуміли, що буває за вилов "червонокнижної" риби. Зрештою, є така думка, що чоловіки тому і подались так далеко від рідного дому, бо знали, де можна упіймати рідкісну рибу - хай навіть і у забороненому місці.

Втім, ми переконані, що більшість наших рибалок - це порядні, сумлінні люди, для яких чинні Правила рибальства - це не пусті балачки. Втім, і їм буде корисно ознайомитись з технікою поводження з рибою, що застосовується рибалками-спортсменами на міжнародних змаганнях (де обов'язковою умовою є збереження рибі життя після її вилову). Так, під час спортивного лову форелі саму рибу заборонено брати безпосередньо рукою, застосовується або спеціальна рукавичка, або сітне полотно підсака. Звичайно, заборонено виривати гачок з риби, натомість він обережно виймається (для цього застосовують гачки з мінімальною борідкою або і без борідки) або обрізається (якщо його виймання може значно травмувати рибу).

Стосовно Івано-Франківщини Правилами рибальства враховано факт підвищеної ймовірності потрапляння на гачок "червонокнижних" та заборонених до вилову видів лососевих риб (ті ж згадані харіуси та форелі), високу екологічну вразливість малих гірських річок краю. З цією метою встановлено заборону на лов риби, добування водних тварин протягом усього року. Такими ділянками є:

- Бистриця Надвірнянська - на ділянці від початку до с. Пасічна Надвірнянського району;

- Бистриця Солотвинська - на ділянці від початку до с. Монастирчани Богородчанського району;

- Прут з притоками - в межах території Карпатського Національного природного парку;

- Чорний Черемош і Білий Черемош з їх притоками - на ділянці від початку до с. Кути Косівського району;

- Рибниця з притоками - на всій протяжності у межах Івано-Франківської області;

- Лімниця з притоками - на ділянці від витоку до шляхового мосту в с. Рівни;

- Чечва з притоками - на ділянці від витоку до впадіння в Чечвинське водосховище;

- Свіча з притоками - на ділянці від витоку до мосту у м. Вигода Долинського району;

- Лужниця (Лужанка) з притоками - на ділянці від витоку до шляхового мосту в с. Гошів;

- Сукіль з притоками - на ділянці від витоку до шляхового мосту в м. Болехів.

"Отже, потрібно дотримуватись Правил рибальства, вимог природоохоронного законодавства, дбайливо ставитись до природних багатств краю, - підсумовує пан Викалюк, - Це збереже і рибу, і ваші фінансові статки. В свою чергу ознайомитись з "червонокнижною" іхтіофауною рибалки-аматори можуть на офіційному сайті Івано-Франківськрибоохорони - http://ifribinsp.elitno.net".

Автор: Сергій БІЛИЙ