друкувати


У Прикарпатському селищі вода у криницях "пахне" нафтою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-07 01:00:33

Мешканці прикарпатського селища Солотвин вже кілька місяців не можуть пити воду з власних криниць. Бідкаються - її не те що пити, навіть руки мити нею неможливо. Неприємний запах нафтопродуктів кілька місяців тому з’явився у шести колодязях селища.Власник забрудненої криниці Богдан Дем’янів, демонструючи воду , каже: "Запах не лише нафти, солярки, але й хімії". У сусідів чоловіка вода смердить менше, але, це їх і підвело. Люди довго не підозрювали, що вода в криницях забруднена і спокійно її пили, варили їсти, поки не захворіли. Припускають, що через воду.

"Збільшена печінка, селезінка, є пісок в сечовому міхурі. Сказали - ще йде запалення й жовчного. Дитині рік і 3 місяці! Вона з магазину нічого не їсть. Всю їжу варимо, і я не розумію, звідки це! Лікар пояснив, що це - 100% вода", - поскаржилася сусідка Наталя Юрків.

Інша сусідка, пані Галина Цьомко, додає, що й вона не знає виходу із цієї ситуації. У жінки - чотирирічний внук і вагітна донька, здоров’я яких для неї на першому місці, тому по «чисту» воду вона ходить до сусідів кілька разів на день.

Що трапилося з їхньою водою - селяни не знають. Солотвином ходять три версії: нафтопродукти потрапляють у криниці із сусідньої автозаправки, із бурової за півкілометра звідси або з трубопроводу.

На АЗС свою провину категорично заперечують. "Ми не настільки мільйонери, щоб пускати бензин у криниці. Втрат у нас немає", - заявляє власник автозаправної станції Мирослав Богославець.

Численні спроби почистити криниці виявилися марними. Санстанція обмежувалася відписками, поки терпець людям не увірвався і вони не поскаржилися в прокуратуру. Там дії санстанції вже перевірили. От лише після втручання правоохоронців, майже через півтора місяця після звернення селян - надіслали попередження, що воду з криниць пити не можна.

Уперше на запах нафти солотвинці поскаржилися ще рік тому. Втім , лише тепер чиновники створили спеціальну комісію, яка і має з’ясувати, що саме забруднює воду.За словами селян, вперше із цією проблемою вони зіткнулися ще у 2007 році, однак тоді наслідки не були настільки глобальні. Адже так зване «загострення» ситуації припадало на весну та осінь, коли був великий прилив талої та дощової води. Зараз солотвинцям забруднену воду не можливо не те що пити, але й використовувати навіть для господарських потреб. Санітарно-хімічні дослідження, які були проведені на прохання постраждалих, підтвердили, що вода не тільки не відповідає нормам, але її споживання є небезпечним для здоров’я людини. Наразі люди вже втомилися від оббивання порогів різних інстанцій, адже їхнє лихо досі залишається невирішеним. Чиновники різними способами намагаються зарадити проблемі. Головне, стверджують, необхідно віднайти джерело забруднення. А зробити це, як виявилось, надзвичайно складно.

Немає води - немає й життя - жахливі реалії солотвинців. Скільки ще жити у таких умовах і думати звідкіля принести води - людям ніхто не скаже.

Джерело: ЛІХТАРІ Галицькі