друкувати


Війна за потяг "Ковель-Чернівці" триває

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-05 10:00:11

Мешканці Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької та Луцької областей продовжують громадську кампанію "Потяг - для людей" проти відміни потяга № 667/668 "Ковель-Чернівці". Після збору підписів та депутатських звернень про повернення потяга говоритимуть на сесіях та круглих столах.

Нагадаємо, у новому розкладі, який вступив в дію з 26 травня, відсутній найпоплярніший потяг, що перетинає з півночі на південь всю Західну Україну: № 667/668 «Ковель-Чернівці». Для франківчан цей потяг - єдина можливість зручно повернутися зі Львова додому. У разі скасування поїзда, мешканці Прикарпаття мають лише два варіанти повернення залізницею -- встигнутити на 17.15 або чекати на Львівському вокзалі аж до четертої ранку. До Чернівців франківчани могли дідстатися потягом “Ковель-Чернівці” о 7.40. У разі скасування цього рейсу, мешканці Прикарпаття взагалі не зможуть залізницею дістатися до Луцька.

Причини скасування парадоксальні - потяг відмінили через нестачу вагонів, бо вагони "Чернівці-Ковель" влітку причеплять для потяга Чернівці-Сімферополь. А от призначити додатковий поїзд сполученням Львів-Івано-Франківськ залізниця не зможе через...відсутність вагонів, - йдеться у відповіді Львівської залізниці на запит "Галицького кореспондента".

Чиновники Укрзалізниці обіцяють відновити курсування потяга в осінньо-зимовий період, але через день. Невже влітку українцям та туристам з-закордону їздити Західною Україною не потрібно? Торік ЛЗ вже намагалася скасувати цей потяг через нерентабельність, але його відстояла громада та депутати Волині. Цьогоріч черговою відміною потяга обурилися депутати чотирьох областей, через які він курсує.

Луцька міська та Волинська обласна ради направили запити до Укрзалізниці та прийняли рішення щодо недопустимості скасування поїзда та з рекомендацією для ЛЗ відновити курсування потягу за звичним графіком. 29 депутатів Івано-Франківської міської ради. а також 5 прикарпатських нардепів відправили колективне звернення до Керівників Львівської залізниці та Укрзалізниці з вимогою не скасовувати курсування потяга Ковель-Чернівці. Громадські активісти підготували та направили проекти рішень для Івано-Франківської міської та обласної рад щодо недопустимості скорочення чи обмеження пасажирських перевезень залізничним транспортом через місто Івано-Франківськ. Депутати розглянуть ці рішення на найближчій сесії обласної та міської ради.

Тим часом 7 червня у Львові відбудеться круглий стіл за участю представників ЛЗ, депутатського корпусу, громадських активістів та профспілок щодо пошуку виходу із ситуації. А вже за кілька днів питання щодо повернення курсування потяга "Ковель-Чернівці" піднято питання на пленарному засіданні Львівської обласної ради, депутатом якої від Партії регіонів є начальник Львівської Залізниці Богдан Піх. "Кампанія за повернення потяга буде тривати до повернення звичного розкладу курсування", - наголошує громадський активіст Тарас Случик.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент