друкувати


Коломийська ОДПІ: кожному працівнику - державні гарантії трудового законодавства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-20 06:00:18

Останнім часом склалась така ситуація, що гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Також бажаючи уникнути зайвих витрат видають працівникам зарплату готівкою.

В рамках виконання Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013 - 2014 роки Коломийська ОДПІ проводить системну роботу з недопущення порушень трудового законодавства.

Тримаючи постійно в полі зору це важливе питання, фахівці інспекції беруть участь в обстеженнях суб‘єктів господарювання у складі робочих груп, створених при міській раді та райдержадміністрації з метою перевірки наявності відповідних реєстраційних документів, укладених трудових угод з найманими працівниками та дотримання ними вимог чинного законодавства з оплати праці.

Так, протягом січня - квітня 2013 року робочими групами проведено 10 обстежень місць торгівлі суб’єктів господарювання та 12 обстежень ринків. Складено 28 протоколів за зайняття підприємницькою діяльністю без державної реєстрації. По 8 документально перевірених суб‘єктах встановлено порушення із виплати заробітної плати, за результатами яких донараховано податку на доходи фізичних осіб разом із штрафними санкціями в сумі 68,2 тис грн.

Проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків щодо норм діючого законодавства в частині прав громадян на працю, обов’язковості оформлення трудових відносин працедавцем, висвітлення результатів роботи з перевірок щодо фактів ухилення від оподаткування покликано дати певний результат. Як наслідок протягом січня-квітня цього року роботодавцями укладено 407 трудових угод з найманими працівниками.

Для надання інформації про недотримання гарантій з оплати праці, невиплату заробітної плати чи виплату її "в конвертах" громадяни можуть повідомляти за телефонами гарячих ліній, які відкрито при управліннях праці та соціального захисту населення Коломийської міської ради та Коломийської РДА (03433)2-25-12 та (03433) 2-54-98.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ