друкувати


Нині Коломию відвідає Посол США

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-17 09:15:51

Сьогодні, 17 травня, Коломию відвідає Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт.

Про це, вчора, у прямому ефірі НТК повідомив голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич.

16 травня, в Івано-Франківській ОДА відбулася зустріч за круглим столом з послом США Джоном Теффтом та керівництвом фірми "Шеврон".

На заході говорили про видобуток сланцевого газу. Гості з-за океану запевнили українську сторону в ефективності технології видобутку, яка працює у штатах.

Довідка:

Джон Теффт (англ. John F. Tefft; нар. 1949, Медісон (Вісконсин)) — Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні з 2009.

30 вересня 2009 Президент США Барак Обама номінував Джона Теффта на посаду посла США в Україні.

У жовтні Комітет у закордонних справах Сенату США схвалив кандидатуру Джона Теффта на посаду Надзвичайного і Повноважного посла Сполучених Штатів в Україні. Під час свого представлення він відзначив, що економічне процвітання України залежить від реформування енергетичного сектору. "У цьому і США, і Європа готові допомогти", - наголосив дипломат. Теффт відзначив особливу роль України у створенні європейської системи безпеки, а також у розвитку партнерських відносин з НАТО. "Україна розробила щорічну національну програму співпраці з НАТО, і ми підтримуємо майбутнє членство України в НАТО, якщо буде зроблено такий вибір", - сказав посол.

Дипломатична служба 

На час призначення в Україну Джон Теффт працював на дипломатичній службі 38 років, більшу частину яких він працював у дипломатичних місіях США в країнах Східної Європи, зокрема в Литві, Грузії і Росії. 

Теффт вважається "чистим" дипломатом, без спецслужбістських нашарувань, але водночас є фахівцем з питань озброєнь. Саме цей напрям курував у Римі й Тель-Авіві, займався ним у Держдепі в 1989-1992 роках, крім того, кілька років був радником з міжнародних питань Національного воєнного коледжу (National War College) - дуже престижного закладу, який фактично являє собою академію при Національному університеті оборони у Вашингтоні. 

Джон Теффт на всіх своїх дипломатичних посадах виявляв підкреслену повагу до країни перебування, її культури, історії та мови й водночас жорстко відстоював інтереси США. В одному з інтерв’ю він розповідав, що вивчив у достатній для спілкування мірі такі непрості мови, як іврит, угорську та литовську. Але це не завадило Теффту в ультимативній формі заборонити керівництву Грузії співпрацювати з Іраном на довготерміновій основі в питанні постачання газу. 

Однією з найяскравіших сторінок дипломатичної кар'єри Теффта стала його енергійна діяльність з дипломатичного забезпечення Помаранчевої революції та налагодження американсько-українських взаємин нової якості після неї. 7 вересня 2004 року він прибув у Київ у ранзі заступника помічника держсекретаря США з європейських та євразійських справ. Тоді Джон Теффт офіційно виявив стурбованість з приводу неналежного проведення виборчої кампанії в Україні, зокрема нерівного доступу кандидатів до ЗМІ. Підтримав перебування українських військ у Іраку. 15 лютого 2005 року саме Теффт анонсував підтримку з боку США вступу України в НАТО. Він активно готував перший візит Президента Віктора Ющенка в США, а згодом неодноразово коментував становище в Україні й висловлював ставлення Держдепу до нього. 

Кар'єра 
2005-2009 - посол США в Грузії, 
2003-2005 - заступник помічника держсекретаря США з європейських та євроазійських справ, відповідав за відносини з Росією, Україною, Білоруссю та Молдовою. 
2000-2003 - посол США в Литві 
1996-1999 - заступник посла США в Москві 
1996-1997 - виконував обов'язки тимчасового повіреного у справах США в Росії.

Джерело: НТК