друкувати


Невтішний стан ринку книги в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-16 04:00:33

Зниження читацької культури - загроза для інтелектуального та культурного розвитку громадян.

Нині в Україні функціонують близько 45 тисяч бібліотек, у яких книжкові фонди списуються набагато швидше, ніж поповнюються. Не менш драматична ситуація з вітчизняними книгарнями. На місцевих рівнях такі давно відсутні, а в обласних центрах та мегаполісах їм доводиться боротися за місце під "сонцем" з бізнесом, рейдерами та високою орендною платою.

Голова державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович:

У профільному комітеті наголошують, що захист вітчизняного книжкового ринку - обов’язок держави. Парламентарії та уряд мають збільшити державні асигнування, забезпечити фінансову підтримку, переглянути тендерні процедури для книговидавців та бібліотек. І обов’язково акцентувати увагу на рекламі та інформаційному супроводі вітчизняної видавничої продукції.

Книговидавці та митці дотримуються іншої думки і наголошують - митом інтелектуальний продукт не регулюють. Проблеми на книжному ринку існують від початку незалежності і страждають від них саме фахівці гуманітарної сфери.

Говорить письменник Віталій Капранов:

Представники обох таборів в деяких питаннях все ж одностайні. Дебати необхідно призупинити. На часі варто захистити внутрішній ринок, провести інновацію мережі розповсюдження книги та внести зміни до Податкового кодексу.

Джерело: ОДТРК "Карпати"