друкувати


Під захист ЮНЕСКО може потрапити церква, парохом котрої був батько Роксолани

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-09 12:00:29

Церква Святого Духа у Рогатині на Івано-Франківщині - серед претендентів на потрапляння у перелік пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО. Парохом саме цього храму колись був батько Насті Лісовської, знаменитої Роксолани. За новими дослідженнями, церква може виявитися старішою на сто років, аніж вважалося дотепер.

Деталі ймовірної сенсації з’ясовували журналісти "Огляду дня" телеканалу ZIK.

Останні дослідження львівських реставраторів дали змогу точніше визначити вік пам’ятки української архітектури в Рогатині. Ще донедавна вважали, що храм Святого Духа зведено у 1598 році. Однак, експерти зі Львова завдяки біохімічному аналізу структури деревини встановили, що дуби, з яких побудована церква, були зрубані у 1502-1503 роках.

Якщо ця версія підтвердиться, то, кажуть історики, відкриття стане найбільшою науковою сенсацією останнього десятиліття. Зараз цим питанням займаються міжнародні експерти. Тим паче, що церква претендує на потрапляння у список пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО.

У храмі знаходиться один із трьох найстаріших іконостасів України. Святиня зведена з масивних дубових брусів, має гонтовий дах. Хоча вона добре збереглася до наших часів, все ж потребує реконструкції.

"Об’єкти, які бере під свій захист ЮНЕСКО, фінансуються за спеціальними програмами, які передбачені на утримання пам’яток-старожитностей, що мають світове культурне значення", - зазначив начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак.

Три роки тому церкву вже почали реставрувати, та для завершення робіт потрібно близько трьох мільйонів гривень. Наразі український уряд цих коштів не виділив.

Зазначимо, що на Прикарпатті - близько півтисячі церков мають понад 200 років. Та лише 16 українських дерев’яних храмів, які збереглися у карпатському регіоні України та на території Польщі, претендують на внесення до списку ЮНЕСКО.

Джерело: ЗІК