друкувати


Експерти оптимістичні в оцінці перспектив євроінтеграції України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-29 04:15:47

Експерти, що брали участь в опитуванні, з оптимізмом оцінюють шанси України підписати Угоду про Асоціацію з ЄС найближчим часом.

Про це говориться в прес-релізі експертного опитування "Оцінка політичної ситуації в контексті проведення переговорів між Україною і ЄС відносно підписання Угоди про Асоціацію", проведеного 24-27 квітня 2013 року дослідницькою компанією USS Research Company спільно з PR агентством Res Publica.

"Так, більше половини респондентів (52%) висловили упевненість у тому, що Угода буде підписана на Вільнюському саміті Східного партнерства 28-29 листопада 2013 року. 28% опитаних вважає, що Україна не встигне оформити асоціацію до кінця 2013 року, але зробить це пізніше. І лише 8% експертів упевнені в тому, що Угода про Асоціацію не буде підписана в найближчі роки", - зазначається в прес-релізі.

В цілому, експерти вважають, що нещодавнє помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка сприяло прогресу в переговорах між Україною і ЄС. Так, 60% опитаних стверджують, що помилування стало істотним чинником в переговорному процесі, а 32% - що вплинуло частково. Тільки 8% респондентів вважають, що вихід екс-міністра з колонії ніяк не позначився на відносинах з Євросоюзом.

Що стосується можливого звільнення Юлії Тимошенко, то в цьому питанні думки експертів розділилися. Лише 12% опитаних прогнозують її швидке звільнення. 28% вважають, що Тимошенко помилувана не буде навіть заради асоціації з ЄС. Близько половини респондентів (48%) висловили думку, що українська влада може піти на часткові поступки в справі Тимошенко заради найшвидшого підписання Угоди про Асоціацію.

Дмитро Видрін, політтехнолог і позаштатний радник Президента України, акцентував увагу на правових аспектах у питанні звільнення Юлії Тимошенко: "Ця справа буде залежати виключно від рішення українських і міжнародних судів, і не інакше".

У дослідженні брали участь 25 кваліфікованих політичних експертів - відомих політологів, соціологів, аналітиків і журналістів, компетентних в темі дослідження. Відбір здійснювався за допомогою методу рекомендації і шляхом аналізу аналітичних публікацій за темою відносин Україна - ЄС у вітчизняних ЗМІ.

Джерело: Укрінформ