друкувати


На Коломийщині церкву можуть занести до світової спадщини ЮНЕСКО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-19 02:15:22

Світова спільнота сьогодні відзначає день пам'ятників та історичних місць. Його девізом став заклик "Збережемо нашу історичну батьківщину".

На Івано-Франківщині під охороною держави перебувають 587 пам’яток сакральної архітектури, в тому числі 446 церков. За даними обласного управління охорони культурної спадщини, негайного проведення ремонтно-реставраційних робіт вимагають 129 дерев’яних споруд. В їх числі і п'ятибанна церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі на Коломийщині.

Святиня XVII століття збудована, за переказами, побратимом гуцульського героя Олекси Довбуша Григорієм Семенюком. Підвалини її заклали ще за панування польської шляхти, перебула вона австро-угорське володіння, вистояла у часи радянського невігластва.

Тепер, сподіваються культурні діячі і християни, церкву відремонтують і сприятиме цьому той факт, що вона претендує на місце у списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Серед претендентів - ще 7 культових споруд з усієї України.

Фахівців зацікавили форми храму, типові для гуцульської архітектури. Він хрестоподібний, п'ятибанний та триярусний. До того ж, уся робота виконана без жодного цвяха. Усе псує бездарна реконструкція храму у 90-х, коли більшу його частину обшили бляхою. Дерево залишилося хіба у нижньому ярусі та всередині церкви. Решта гниє і пріє під чеканкою. Повернути храмові первісний вигляд непросто, але можливо. Правда, і недешево.

"Всередині є мальований іконостас, - розповідає отець Василь Вепрук, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці. - Ми його не рухали, тому що він дуже гарно зберігся. А так, то в церкві є нові помальовані образи".

Марія Карпенюк, сільський голова, радіє, що коли церква і Нижній Вербіж з'являться на світовій карті, до села частіше приїжджатимуть туристи.

Джерело: Обласне телебачення ГАЛИЧИНА