друкувати


14 квітня у Коломиї відбулися громадські слухання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-16 12:50:10

14 квітня у Коломийському палаці культури "Народний Дім" відбулись громадські слухання. Новий басейн вартістю 25 млн. гривень цього року в Коломиї будувати не будуть - вирішили коломияни на публічних громадських слуханнях. Натомість запропонували міській владі реконструювати старий басейн за 3 мільйони гривень. Решту коштів витратити на капітальний ремонт доріг. Також говорили про доцільність побудови нового спортзалу при Коломийській гімназії, важливість реконструкції площі перед музеєм Писанки та збереження пам’ятки садово-паркового мистецтва міського парку імені Кирила Трильовського.

Бути чи не бути в Коломиї новим об’єктам - басейну та спортзалу. Гарячі баталії навколо цих питань між владою та депутатським корпусом точилися ще з початку цього року. Саме тому новостворена громадська рада вирішила провести публічні громадські слухання, щоб коломияни самі вирішили доцільність побудови нових об’єктів у місті. На порядку денному першочерговими питаннями стали - побудова нового спортзалу при Коломийській гімназії, поява нового чи реконструкція старого басейну в Коломиї, нове обличчя площі перед музеєм "Писанка", а також термінове збереження пам’ятки садово-паркового мистецтва парку імені Кирила Трильовського. Доповідали по цих питаннях головний архітектор міста Юрій Процюк та заступник з економічних питань Володимир Тарновецький. Говорили про побудову об’єктів та можливість їх фінансування. Так депутати цього року вирішили розпочати будівництво нового спортивного залу при коломийській гімназії імені Михайла Грушевського.

На останній сесій міської ради депутати вирішили виділити з бюджету розвитку 4 млн гривень на побудову нового басейну довжиною 25 м кв на 6 плавальних доріжок. Вартість такого спорудження вартуватиме місту більше 25-ти млн. гривень. Щоб утримати такий басейн місто витрачатиме близько півтора мільйона гривень у рік. Поки що ця сума не підйомна для міського бюджету підсумував Володимир Тарновцеький. З цього приводу в залі виникло багато дискусій. Особливо протестували опозиційні депутати - Любомир Глушков, Володимир Довганюк, Михайло Комісарук, які вже прийняли рішення за громаду - будувати новий басейн. У деяких коломиян склалося враження, що хтось лобіює чиїсь інтереси. Бо якщо й місто зможе побудувати новий басейн, а не зможе його утримувати, то його доведеться віддати в оренду. Тоді відвідування плавального комплексу для пересічного коломиянина стане недоступним. З цікавою пропозицією виступив директор коломийської загальноосвітньої школи №1 Мирослав Граб. Невеликий басейн для учнів його школи на території навчального закладу пообіцяв побудувати незалежний меценат.

Також новий 25-метровий басейн на земельній ділянці коломийського інституту управління природними ресурсами планують будувати інвестори з Києва. Тому за кілька років великий сучасний басейн у Коломиї все одно буде.

Реконструкція площі перед писанкою нині є дуже необхідною - наголосив головний архітектор міста Юрій Процюк. Адже всі туристи, які приїжджають в Коломию обов’язково відвідують музей писанки і фотографуються на площі. Оскільки це є візитівка міста, потрібно привести її в належний архітектурний ансамбль. Підтвердили потребу реконструкції площі і підприємці, заклади яких розташовані біля музею Писанки. Депутати так не вважають, тому кажуть, що краще відремонтувати карнизи в центральній частині міста. На це вони виділити 300 тисяч гривень. До речі, щоб ремонт зробити належним чином, цих грошей вистачить лише на 2 будинки в центральній частині міста.

Щоб зберегти пам’ятку садово-паркового мистецтва парк імені Кирила Трильовського. потрібно 6,5 мільйони гривень - доповів головний архітектор Юрій Процюк. Щоб укріпити кореневу систему дерев та зробити огорожу лише цього року потрібно 500 тисяч гривень.

Заключним 5-им питанням були капітальні та поточні ремонти доріг. Міський голова озвучив громаді які дороги будуть відремонтовані. Деякі міські обранці не дочекались рішення громади і демонстративно покинули зал. Незважаючи на таку незрозумілу реакцію депутатів, коломяни таки проголосували і вирішили: уважати недоцільним зведення нового плавального басейну та облаштування площі біля Музею Писанки. Вимагали цьогоріч невідкладної реконструкції старого басейну, підтримали спорудження спортивно-культурного комплексу Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського та реконструкцію центрального парку імені Кирила Трильовського.

Контроль за виконанням цих рішень поклали на голову громадської ради Василя Дем’яніва, який має довести резолюцію громади до відома депутатів Коломийської міської ради на черговому засіданні сесії, а також виступити у засобах масової інформації та оприлюднити її на офіційному сайті міськради.

Джерело: Відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради