друкувати


На вершині гавайського вулкана побудують найбільший телескоп у світі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-15 02:00:48

На вершині Мауна-Кеа, вулкана, який знаходиться на Гавайських островах (США), буде побудований найбільший телескоп у світі. Про це стало відомо після того, як 13 квітня 2013 року адміністрацією штату Гаваї були підписані відповідні документи.

Нова оптична система є проектом обсерваторії Мауна-Кеа. За допомогою телескопа учені зможуть вести спостереження за об'єктами всесвіту, що знаходяться на відстані близько 13 млрд світлових років від Землі.

На створення апарату, за попередніми розрахунками, було витрачено $1 млрд. Фінансувати проект будуть університети США, Індії, Канади, Китаю та Японії.

Гігантське внутрішнє дзеркало або так зване "серце" пристрою, діаметр якого перевищить 30 метрів, змонтують з 492 сегментів.

Вулкан Мануа-Кеа знаходиться на видаленій відстані від великих міст, а обсерваторія розташована таким чином, що дозволяє астрономам вести спостереження як у видимому, так і інфрачервоному спектрі.

Тим часом, представники місцевих племен вже виступили проти будівництва телескопа, оскільки вони переконані, що роботи турбуватимуть духів вулкана.

Джерело: Освітній портал