друкувати


Єврокомісія прагне полегшити в'їзд до ЄС іноземним студентам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-12 12:00:26

Процедури в'їзду до ЄС студентів та науковців з третіх країн у Єврокомісії вважають занадто складними та пропонують їх спрощення.

Щороку понад 200 тисяч студентів та науковців з країн поза межами Євросоюзу користуються можливістю приїхати на навчання до ЄС. Однак процедура прийому іноземних студентів на території Євросоюзу не уніфікована. Коли йдеться про допуск іноземців до університетів, кожна держава має власні правила. Ускладнена й процедура переходу з одного вищого навчального закладу в іншій, якщо йдеться про ВНЗ у різних країнах.

Щоб ЄС і в майбутньому залишався привабливим для обдарованої молоді та науковців з третіх країн та не відставав у цьому сенсі від США та Австралії, Єврокомісія хоче тепер привести до спільного знаменника чинні в кожній країні правила в'їзду для студентської молоді й науковців. У майбутньому планується зробити так, щоб візові заяви, незалежно від країни, розглядалися не довше 60 днів. Планується й спростити правила переходу з одного ВНЗ до іншого на всій території ЄС. Тобто, іноземний студент не повинен мати проблем, якщо захоче змінити, наприклад, німецький університет на, скажімо, французький чи шведський. І навпаки.

Лібералізація має торкнутися й студентського підробітку. Молодим іноземцям, які навчають на території ЄС, хочуть дозволити працювати до 20 годин на тиждень. З точки зору Європейської комісії від запланованих заходів, окрім студентів та доцентів, виграють також іноземні практиканти, школярі та учасники програм Au-pair.

Джерело: Освітній портал