друкувати


ЗНО: Вперше математика "обігнала" історію України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-11 12:00:03

Уперше за роки проведення ЗНО на другому місці, серед обраних абітурієнтами предметів, стала математика.

На цьому наголосив міністр освіти і науки Дмитро Табачник під час сьогоднішнього брифінгу у Кабміні, інформуючи про підготовку до проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року, - повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Зокрема, міністр зазначив, що термін подання абітурієнтами реєстраційних документів для участі у ЗНО завершився 5 березня. "Всього у цьому році зареєструвалося 322,5 тис. осіб. З них, близько 25% - випускники минулих років, які хочуть покращити свої результати з певних предметів".

За словами Дмитра Табачника, рейтинг предметів, обраних абітурієнтами для проходження ЗНО, порівняно з минулим роком дещо змінився - уперше за роки проведення ЗНО на другому місці, серед обраних абітурієнтами предметів, замість історії України стала математика.

"Уперше за всі роки проведення ЗНО трапилась, на мою думку, дуже цікава зміна. За популярністю вперше на друге місце з 2008 року вийшла математика, обігнавши гуманітарні предмети. Звичайно, найбільша кількість бажаючих пройти тестування з української мови та літератури. На другому місті, майже 200 тисяч, - математика", - наголосив міністр.

Дмитро Табачник також зазначив, що цього року абітурієнти мають можливість замовляти зошити з тестами не лише українською мовою, а й мовами національних меншин і близько 80% абітурієнтів виявили бажання отримати під час тестування зошити українською мовою, близько 20% - іншими мовами, переважна більшість з яких - російськомовних.

Окрім того, міністр поінформував щодо проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Як зазначив Дмитро Табачник, зважаючи на обставини, Міністерством освіти і науки України було прийнято рішення про проведення 6 квітня 2013 року пробного зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які не змогли цього зробити через негоду 23 березня 2013 року. Дмитро Табачник подякував усім, хто долучився до організації проведення повторного пробного тестування, у тому числі й представникам засобів масової інформації, які інформаційно його підтримали.

Також міністр розповів про деякі випадки, які сталися під час реєстрації майбутніх абітурієнтів на ЗНО.

"Траплялися випадки, коли абітурієнт переклад одного тесту замовляв, наприклад, кримськотатарською мовою, другого - угорського, третього - польською. На запитання "Навіщо?" він відповідав, що хоче перевірити рівень своїх знань з цих мов. Ще один абітурієнт із Києва обрав кримсько-татарську мову для складання тесту з математики, фізики і хімії. Проте, він розповів, що вступати не збирається, а його вибір зумовлений тим, що хоче надати моральну підтримку кримсько-татарській спільноті", - розповів Дмитро Табачник.

Як зазначив міністр освіти і науки, тепер абітурієнтам необхідно буде віднайти інші шляхи перевірки таких знань, оскільки переклад тестів - досить недешева процедура, яка до того ж відбувається із суворим дотриманням вимог конфіденційності", - сказав Дмитро Табачник.

Джерело: ЗІК